ALMERE, Maart 2022 – Linde Material Handling breidt met de introductie van de Linde C-MATIC autonome robots haar uitgebreide portefeuille van geautomatiseerde oplossingen uit. Drie compacte, wendbare en flexibel inzetbare logistieke helpers dragen met hun horizontale goederenbewegingen bij aan een nóg efficiënter intern transport in magazijnen en productie-omgevingen.
Tekst

Industriële robots die autonoom ladingen optillen, verplaatsen en navigeren met behulp van QR-codes zijn al meer dan tien jaar in gebruik. Toch ontdekken veel bedrijven nu pas de voordelen van deze compacte voertuigen voor hun interne materiaalstroom. "Stijgende e-commerce activiteiten, aanhoudende personeelstekorten, toenemende goederenbewegingen in magazijnen en productie en toenemende veiligheidseisen om lichamelijk letsel en materiële schade te voorkomen, hebben bedrijven op zoek doen gaan naar slimme oplossingen voor deze uitdagingen. Hier komt het groeiende aanbod van geautomatiseerde en autonome systemen veel bedrijven heel goed van pas," zegt Philipp Stephan, Product Manager Automation & Intralogistics Solutions.

De nieuwe, compacte en zeer wendbare Linde C-MATIC transportrobots kunnen nog sneller en wendbaarder maximale lasten van 600, 1.000 en 1.500 kilogram hanteren. De ‘platforms op wielen’, die ongeveer een meter lang en iets minder dan een meter breed zijn, kunnen zowel ter plaatse draaien áls de opgepakte lading ronddraaien. Dit betekent dat zij weinig ruimte nodig hebben voor rij- of draaimanoeuvres en geschikt zijn voor krappe magazijnen. "De voertuigen kunnen in een zeer breed scala van toepassingen worden gebruikt: Ze vervoeren auto-onderdelen naar moderne productielijnen, ze verplaatsen bouwmaterialen, reserve-onderdelen, papier of kleding op pallets of in draadgaaskratten door het magazijn, of ze brengen goederen naar fysieke medewerkers en volgen daarmee een picking-concept dat vooral in de online-detailhandel wordt beoefend," zo beschrijft productdeskundige Stephan de situatie.

Lading ophalen via transporttafel of pallet

De autonome platformvoertuigen kunnen op twee verschillende manieren ladingen oppikken. Ten eerste via een transporttafel waar ze onderdoor kunnen rijden en waarop de goederen, een pallet of een gaaskrat geplaatst worden. Onder het midden van de tafel geplaatst, zorgt een QR code ervoor dat de vervoerde goederen niet alleen centraal en correct uitgelijnd worden opgepikt, maar ook duidelijk geïdentificeerd kunnen worden. Dit betekent dat de goederen én hun traject door het magazijn gevolgd kunnen worden. Ten tweede kan de transportrobot de pallet rechtstreeks of via een vast gemonteerde adapterplaat van een overslagstation of een rollenbaan oprapen.

Het goederentransport gebeurt volautomatisch. De Linde C-MATIC beweegt zich naar een bepaald overslagpunt en plaatst zich centraal onder de transporttafel of onder de pallet die in een overslagrek staat. De robot tilt dan de lading op en brengt dit met een snelheid van maximaal 7,2 km/u naar de aangewezen verzamelplaats. Navigeren door de ruimte gebeurt ook via QR codes die in een rasterpatroon op de vloer geplaatst zijn en gelezen worden door de QR camera die op het voertuig geïnstalleerd is. De transportrobots ontvangen informatie over de bestemming die zich op korte tot middellange afstand bevindt van het magazijnbeheersysteem, bijvoorbeeld de ‘Linde Warehouse Navigator’. De software van het voertuig bepaalt de optimale route door het gebouw voor elke afzonderlijke transportopdracht.

Een laserscanner zorgt voor de betrouwbare detectie van bewegende of stilstaande obstakels. Dankzij real-time informatieverwerking past de Linde C-MATIC zijn snelheid aan de betreffende situatie aan en blijft stilstaan tot mensen en voertuigen de gecontroleerde zone hebben verlaten. Het voertuig vermijdt automatisch vaste obstakels. Het geeft ook visuele en akoestische waarschuwingssignalen. Afzonderlijke noodstopschakelaars aan alle vier de kanten maken handmatig ingrijpen mogelijk. De rondom aangebrachte mechanische schokdempers beschermen het voertuig tegen aanrijdingsschade.

Grote verscheidenheid aan toepassingen

De meest voorkomende toepassing is lijntransport tussen twee punten. Maar de transportrobots kunnen ook samenwerken met andere autonome of geautomatiseerde voertuigen, zoals smalle gangen trucks, reachtrucks of palletstapelaars door goederen neer te zetten of op te pakken op gedefinieerde overslagpunten. Het opladen van de lithium-ion batterij gebeurt softwarematig. Als de lading onder een bepaald niveau zakt of als er op dat moment geen rijopdracht is, begeeft de C-MATIC zich naar het zelflaadstation en wacht daar op de volgende opdracht.