Tekst

Veiligheid en soepel werken

Goede banden onder uw heftruck zijn niet alleen belangrijk voor de veiligheid, ook dragen ze eraan bij dat u uw werk soepeler kunt doen. Zonder de harde slijtlaag op de band wordt uw heftruck instabiel, waardoor deze kan kantelen. Kijk daarom altijd naar de slijtagelijn. 

Bandenspanning

Heeft u luchtbanden? Dan is ook de juiste bandenspanning heel belangrijk. Deze heeft namelijk invloed op de werking en het rendement dat de band levert. En zeg nou zelf, wilt u niet ook de laagst mogelijke uren-kostprijs verhouding behalen?

Band vervangen

Wanneer u de banden vervangt, is het belangrijk dat de bouten / moeren van de wielen gelijkmatig worden aangedraaid en worden vastgezet op het juiste aanhaalmoment. Wilt u dit liever niet zelf doen? Onze monteurs staan voor u klaar. DeMotrac Easy-bandenservice levert én monteert heftruckbanden op locatie.

Doordat onze monteur de benodigde banden op ruilvelg bij zich heeft, blijft de stilstand van de heftruck beperkt tot gemiddeld 15 minuten.
De Motrac Easy-bandenservice betaalt u een vaste all-in prijs. Er komen dus geen extra kosten bij. 

Bandencheck

Het is voor uw eigen veiligheid belangrijk om regelmatig een bandencheck te (laten) doen. Wist u bijvoorbeeld dat banden met warm weer sneller slijten? Dit komt doordat het rubber zacht wordt. Houd daarom uw banden gedurende de zomer goed in de gaten. Is de slijtagelijn bereikt (zie foto)? Dan is het tijd voor vervanging van uw band.

Bandenservice aanvragen

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.

Veelgestelde vragen over heftruckbanden

Onderstaande antwoorden op veelgestelde vragen kunnen helpen om te begrijpen hoe banden slijten en waar u op moet letten bij het inspecteren van de banden van uw truck:

Waar dient het profiel voor bij een heftruckband?

Het profiel van een heftruckband is er niet alleen om grip te bieden, maar ook om trillingen en schokken te absorberen ter bescherming van de truck, de lading en de bestuurder. Dit draagt bij aan de ergonomie van de truck.

Wanneer moet ik de banden van mijn heftruck vervangen?

Een goede conditie van de banden onder uw heftruck draagt niet alleen bij aan de veiligheid, ook uw werk zal een stuk soepeler gedaan kunnen worden, wanneer de banden van uw truck in goede conditie zijn. Wanneer u de banden moet vervangen hangt af van verschillende factoren:

  • Bij slijtage. Heb je onder de heftruck banden met profiel, check dan regelmatig de profieldiepte van de banden. Goede grip en stabiliteit zijn essentieel voor een heftruck, dus vervang liever te vroeg dan te laat.
  • Bij beschadigingen zoals scheuren of happen uit de band, omdat dit de stabiliteit van de truck beïnvloedt en de truck daardoor minder veilig is.
  • Bij veroudering. Banden kunnen uitdrogen of verharden en ook daardoor de veiligheid en prestaties van de heftruck negatief beïnvloeden.

Wist u al dat u bij Motrac een bandenservice kunt afnemen? Met onze bandenservice beperkt u onder andere langdurige stilstand van uw heftruck door montage op locatie, waarborgt u de veiligheid en draagt u bij aan soepeler werken.

Wat moet ik doen als ik schade aan de band zie, zoals beschadiging van de zijwand of schade aan de profielnokken?

Als er schade is, neem dan contact op met jouw serviceadviseur bij Motrac om advies te vragen of het veilig is om de heftruck te blijven gebruiken. Banden zijn extreem veerkrachtig, maar het is belangrijk dat je de heftruck niet gebruikt totdat er een professionele beoordeling van de band heeft plaatsgevonden. Schade heeft direct invloed op de stabiliteit van de truck en dus het restdraagvermogen.

Kan ik de banden van mijn truck per stuk vervangen als ze versleten zijn?

Nee, vervang de banden altijd per paar om stabiliteit te waarborgen, beide voor en/of beide achterbanden tegelijk.

Waardoor slijten de banden van mijn (hef)truck?

Warmte is een belangrijke oorzaak van bandenslijtage. Daarnaast slijt een band ook sneller wanneer de band niet hard genoeg is opgepompt (bij luchtbanden) en uiteraard bij regelmatig te hard remmen.

Zorg dat de banden van uw (hef)trucks periodiek gecontroleerd worden en voorkom daarmee onverwachte stilstand.