Tekst

Maximale uptime én flexibiliteit met lithium-ion

Toenemende kostendruk, strakke tijdschema's en onvoorspelbare orderpieken: De dynamiek van de logistieke sector verandert de eisen die aan magazijntrucks en vorkheftrucks worden gesteld. De trucks moeten constant beschikbaar én flexibel inzetbaar zijn. En tegelijkertijd zijn veiligheid en kosteneffectiviteit belangrijke factoren. Dit betekent dat ook energiesystemen op de proef worden gesteld.

Bekijk het aanbod magazijntrucks met lithium-ion batterij >

Bekijk het aanbod magazijntrucks en heftrucks met lithium-ion batterij >

Al enige tijd is er een toenemende vraag naar elektrische vorkheftrucks in plaats van trucks met een verbrandingsmotor. De uitdaging: voor elektrische trucks is een even hoge beschikbaarheid garanderen als bij verbrandingstrucks. Dit is waar de Li-ION technologie om de hoek komt kijken. Deze technologie heeft haar waarde in het dagelijks gebruik bewezen - bijvoorbeeld in smartphones - en biedt een hele reeks voordelen ten opzichte van loodzuur-batterijen in vorkheftrucks.

Voordelen van Li-ION technologie

Korte laadtijden

De lihium-ion batterij kan zelfs tijdens korte pauzes worden opgeladen, zodat kostbare en tijdrovende batterijwissels niet langer nodig zijn.

Hogere energie-efficiëntie

Tot 30 procent meer energie dankzij een hogere energiedichtheid en hoge algehele systeemefficiëntie.

Krachtig systeem

Geen prestatieverlies, zelfs niet bij een afnemende acculading.

Gebruiksvriendelijke oplossing

Geen uitstoot van gevaarlijke batterijgassen en geen kans op het lekken van batterijzuren. Onderhoudsvrij en gemakkelijk te reinigen.

 • Korte laadtijden
 • Hogere energie-efficiëntie
 • Krachtig systeem
 • Gebruiksvriendelijke oplossing
 • De lihium-ion batterij kan zelfs tijdens korte pauzes worden opgeladen, zodat kostbare en tijdrovende batterijwissels niet langer nodig zijn.

 • Tot 30 procent meer energie dankzij een hogere energiedichtheid en hoge algehele systeemefficiëntie.

 • Geen prestatieverlies, zelfs niet bij een afnemende acculading.

 • Geen uitstoot van gevaarlijke batterijgassen en geen kans op het lekken van batterijzuren. Onderhoudsvrij en gemakkelijk te reinigen.

Tekst

Meer weten over de voordelen van Linde Li-ION batterijen? Bekijk de video.

De ideale oplossing voor elke toepassing

Het gebruik van Li-ION batterijen is geschikt voor alle toepassingen. Hun voordelen komen echter vooral tot hun recht in intensieve toepassingen zoals multi-shift toepassingen en in coldstores.

Door het wegvallen van emissies en mogelijke verontreiniging in loodzuur-batterijen is de technologie ook bijzonder geschikt voor gebruik in gebieden waar een hoge mate van gevoeligheid vereist is, bijvoorbeeld de farmaceutische of voedingsmiddelenindustrie.

Voor bedrijven die op zoek zijn naar een alternatief voor hun vorkheftruckpark met verbandringstrucks, zijn Li-ION-batterijen een milieuvriendelijke optie.

e_truck_E16_EVO_lithium_ion_opladen
Tekst

De voordelen van Linde's Li-ION

Linde lithium-ion batterijen voor elektrische vorkheftrucks en magazijntrucks verbeteren de bediening en het gebruik. Ze verhogen de beschikbaarheid van de truck en maken het gebruik zuiniger, veiliger en duurzamer. Veel gebruikers waarderen de praktische voordelen in hun dagelijkse werk.

Video thumbnail
Tekst

Kostenefficiënt

Li-ION batterijen verhogen de efficiëntie van het truckpark tijdens de inzet. Dit is het gevolg van de technologische voordelen van dit energiesysteem, dat talrijke tijd- en kostenvoordelen biedt in de dagelijkse logistiek en voor de bijbehorende infrastructuur.

Hoge systeemefficiëntie

De Li-ION-oplossing van Linde heeft een bijzonder hoge systeemefficiëntie. De combinatie van de Linde Li-ION batterij en de Linde lader verhoogt de energieopbrengst met 30 procent in vergelijking met loodzuuraccu's. Dit leidt tot lagere energiekosten.

Intelligent batterijbeheer

De truckbesturing en het batterijmanagement zijn perfect op elkaar afgestemd - bijvoorbeeld met behulp van de CAN-bus interface - waardoor de systemen met elkaar kunnen communiceren. Het batterij is daardoor in staat om piekbelastingen te balanceren en tegelijkertijd voldoende energie te leveren. Dit beschermt de batterij en verlengt de levensduur ervan.

Lagere onderhouds- en gebruikskosten

Het gebruik van conventionele loodzuurbatterijen gaat gepaard met een hele reeks onderhouds- en handelingskosten, die bij Li-ION-batterijen volledig wegvallen. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten van een tweede accu, personeelskosten voor het bijvullen van de batterijen met water en het wisselen van de batterij.

Geen complexe laadinfrastructuur

De complexe laadinfrastructuur met aparte batterijruimte en afzuiginrichting voor de gassen behoort tot het verleden. In plaats daarvan kan de lader voor de Li-ION-batterijen naar behoefte op zinvolle punten worden opgesteld, bijvoorbeeld in de buurt van pauzeplekken om snel te laden of in het buurt van de werkzaamheden om rijtijd te besparen.

 • Hoge systeemefficiëntie
 • Intelligent batterijbeheer
 • Lagere onderhouds- en gebruikskosten
 • Geen complexe laadinfrastructuur
 • De Li-ION-oplossing van Linde heeft een bijzonder hoge systeemefficiëntie. De combinatie van de Linde Li-ION batterij en de Linde lader verhoogt de energieopbrengst met 30 procent in vergelijking met loodzuuraccu's. Dit leidt tot lagere energiekosten.

 • De truckbesturing en het batterijmanagement zijn perfect op elkaar afgestemd - bijvoorbeeld met behulp van de CAN-bus interface - waardoor de systemen met elkaar kunnen communiceren. Het batterij is daardoor in staat om piekbelastingen te balanceren en tegelijkertijd voldoende energie te leveren. Dit beschermt de batterij en verlengt de levensduur ervan.

 • Het gebruik van conventionele loodzuurbatterijen gaat gepaard met een hele reeks onderhouds- en handelingskosten, die bij Li-ION-batterijen volledig wegvallen. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten van een tweede accu, personeelskosten voor het bijvullen van de batterijen met water en het wisselen van de batterij.

 • De complexe laadinfrastructuur met aparte batterijruimte en afzuiginrichting voor de gassen behoort tot het verleden. In plaats daarvan kan de lader voor de Li-ION-batterijen naar behoefte op zinvolle punten worden opgesteld, bijvoorbeeld in de buurt van pauzeplekken om snel te laden of in het buurt van de werkzaamheden om rijtijd te besparen.

lithium_ion-batterij Linde
e_truck_E16_EVO_lithium_ion_oplader
Tekst

Beschikbaarheid

Om een soepele en efficiënte logistiek te garanderen, moeten magazijntrucks en vorkheftrucks de hoogst mogelijke beschikbaarheid hebben. Dit is een van de belangrijkste sterke punten van Linde's Li-ION-batterijen. In tegenstelling tot loodzuurbatterijen is de technologie zeer efficiënt en flexibel wat betreft laadcycli en -frequenties.

Laden met hoge snelheid

Linde li-ION batterijen kunnen binnen een uur een volledige laadcyclus uitvoeren. Afhankelijk van de intensiteit van de werkzaamheden, volstaat een snelle tussenlading tijdens de lunchpauze en de trucks zijn klaar om nog enkele uren door te rijden.

Bij voorkeur kort tussenladen

Bij conventionele batterijen wordt aanbevolen om alleen volledige laadcycli te starten om de batterij te beschermen. Bij Li-ION accu's ligt dat heel anders: Zelfs extreem kort tussentijds opladen van slechts een paar minuten is niet alleen toegestaan, maar heeft zelfs de voorkeur. Het ideale laadmoment ligt ongeveer tussen de 20 tot 80 procent van de totale capaciteit. De flexibiliteit van het laadproces verhoogt de totale beschikbaarheid van de truck aanzienlijk.

Bescherming op maat tegen diepontlading

Met de CAN-bustechnologie van Linde kunnen instellingen worden aangepast om bescherming te bieden tegen te diep ontladen. Wanneer de minimale batterijcapaciteit wordt benaderd, past het batterijmanagement voor Li-ION-batterijen de prestaties van de rij- en heffuncties aan. Deze waarde kan worden ingesteld op basis van de individuele behoeften van de klant, zodat de juiste balans wordt gevonden tussen beschikbaarheid van de truck en bescherming van de batterij.

Verschillende capaciteiten voor verschillende toepassingen

Linde biedt (minimaal) twee verschillende capaciteiten voor elk type batterij. Hierdoor kunnen bedrijven de energievoorziening van hun voertuigen afstemmen op de individuele bedrijfsintensiteit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een vorkheftruck met een grote batterij in drieploegendienst te gebruiken zonder op te laden tijdens de ploegendienst.

 • Laden met hoge snelheid
 • Bij voorkeur kort tussenladen
 • Bescherming op maat tegen diepontlading
 • Verschillende capaciteiten voor verschillende toepassingen
 • Linde li-ION batterijen kunnen binnen een uur een volledige laadcyclus uitvoeren. Afhankelijk van de intensiteit van de werkzaamheden, volstaat een snelle tussenlading tijdens de lunchpauze en de trucks zijn klaar om nog enkele uren door te rijden.

 • Bij conventionele batterijen wordt aanbevolen om alleen volledige laadcycli te starten om de batterij te beschermen. Bij Li-ION accu's ligt dat heel anders: Zelfs extreem kort tussentijds opladen van slechts een paar minuten is niet alleen toegestaan, maar heeft zelfs de voorkeur. Het ideale laadmoment ligt ongeveer tussen de 20 tot 80 procent van de totale capaciteit. De flexibiliteit van het laadproces verhoogt de totale beschikbaarheid van de truck aanzienlijk.

 • Met de CAN-bustechnologie van Linde kunnen instellingen worden aangepast om bescherming te bieden tegen te diep ontladen. Wanneer de minimale batterijcapaciteit wordt benaderd, past het batterijmanagement voor Li-ION-batterijen de prestaties van de rij- en heffuncties aan. Deze waarde kan worden ingesteld op basis van de individuele behoeften van de klant, zodat de juiste balans wordt gevonden tussen beschikbaarheid van de truck en bescherming van de batterij.

 • Linde biedt (minimaal) twee verschillende capaciteiten voor elk type batterij. Hierdoor kunnen bedrijven de energievoorziening van hun voertuigen afstemmen op de individuele bedrijfsintensiteit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een vorkheftruck met een grote batterij in drieploegendienst te gebruiken zonder op te laden tijdens de ploegendienst.

Tekst

Zijn lithium-ion batterijen in (hef)trucks veilig?

De Li-ION-technologie van Linde biedt het hoogste niveau van veiligheid voor bestuurder én voertuig. Linde-ingenieurs hebben een uitgebreid veiligheidsconcept ontwikkeld voor het gehele batterij- en trucksysteem. Tijdens de ontwikkelingsfase worden de batterijen onderworpen aan een programma van speciale stress- en crashtests. Hier vindt u een video van deze veiligheids- en crashtesten met Linde trucks met lithium-ion batterijen.

Lithium-ion Linde trucks
lithium_ion_opladers Linde
Geen gevaarlijke gassen

Terwijl de gassen die door loodzuurbatterijen wordt geproduceerd, kunnen veranderen in gevaarlijk oxywaterstofgas, elimineren Li-ION-batterijen dit risico. Aangezien de Li-ION-cellen zo goed als onderhoudsvrij zijn, kunnen de gebruikers ook niet in contact komen met gevaarlijke zuren.

Een op botsingen getest compartiment

Bij ongevallen met vorkheftrucks wordt er enorme kracht uitgeoefend door het gewicht. Om ervoor te zorgen dat de Li-ION batterijen in de voertuigen ook in extreme situaties beschermd zijn, zijn ze onderworpen aan een crashtest van de maximale belasting.

Bekijk de video onderaan deze pagina: Dankzij de 25 mm dikke stalen behuizing voorkomt de batterij dat er een vork binnendringt, zelfs bij hoge snelheid. Het mechanische ontwerp van de batterij voldoet daarmee ook aan de hoge kwaliteitsnormen van Linde.

Veiligheidssysteem op meerdere niveaus

Het veiligheidssysteem van Linde Li-ION-batterijen is van toepassing op cel-, module- en batterijniveau. Daarnaast zorgt het batterijmanagement voor een optimaal gebruik van de accu door de truckfuncties, laadprocessen en de batterij voortdurend te bewaken en te coördineren. Dit voorkomt schade door overdruk, oververhitting, overladen of diep ontlading.

Bovendien zijn niet alleen het voertuig en de batterij CE-conform, maar draagt ook het hele systeem - bestaande uit truck, batterij en lader - het CE-keurmerk voor geteste veiligheid. Dit is in de regel niet gegarandeerd bij de aanschaf van de batterij als zelfstandig onderdeel.

 • Geen gevaarlijke gassen
 • Een op botsingen getest compartiment
 • Veiligheidssysteem op meerdere niveaus
 • Terwijl de gassen die door loodzuurbatterijen wordt geproduceerd, kunnen veranderen in gevaarlijk oxywaterstofgas, elimineren Li-ION-batterijen dit risico. Aangezien de Li-ION-cellen zo goed als onderhoudsvrij zijn, kunnen de gebruikers ook niet in contact komen met gevaarlijke zuren.

 • Bij ongevallen met vorkheftrucks wordt er enorme kracht uitgeoefend door het gewicht. Om ervoor te zorgen dat de Li-ION batterijen in de voertuigen ook in extreme situaties beschermd zijn, zijn ze onderworpen aan een crashtest van de maximale belasting.

  Bekijk de video onderaan deze pagina: Dankzij de 25 mm dikke stalen behuizing voorkomt de batterij dat er een vork binnendringt, zelfs bij hoge snelheid. Het mechanische ontwerp van de batterij voldoet daarmee ook aan de hoge kwaliteitsnormen van Linde.

 • Het veiligheidssysteem van Linde Li-ION-batterijen is van toepassing op cel-, module- en batterijniveau. Daarnaast zorgt het batterijmanagement voor een optimaal gebruik van de accu door de truckfuncties, laadprocessen en de batterij voortdurend te bewaken en te coördineren. Dit voorkomt schade door overdruk, oververhitting, overladen of diep ontlading.

  Bovendien zijn niet alleen het voertuig en de batterij CE-conform, maar draagt ook het hele systeem - bestaande uit truck, batterij en lader - het CE-keurmerk voor geteste veiligheid. Dit is in de regel niet gegarandeerd bij de aanschaf van de batterij als zelfstandig onderdeel.

Tekst

Duurzaamheid

De ultramoderne energiesystemen zijn niet alleen zeer efficiënt, ook beschermen ze mens en milieu. De Li-ION-batterijen van Linde voldoen aan alle duurzaamheidseisen. Zo is hun werking bijvoorbeeld volledig emissievrij.

Bovendien is de werking van vorkheftrucks en magazijntrucks met deze technologie aanzienlijk energie-efficiënter, wat betekent dat dezelfde totale output wordt bereikt met minder energie.

Verlengde levenscyclus

Bij de productie van Li-ion batterijen komen minder verontreinigende stoffen vrij, dan bij de productie van conventionele lood-zuur batterijen. Een ander voordeel van deze technologie is de langere levenscyclus van de batterijen, wat ook bijdraagt tot het behoud van de natuurlijke hulpbronnen.

 • Verlengde levenscyclus
 • Bij de productie van Li-ion batterijen komen minder verontreinigende stoffen vrij, dan bij de productie van conventionele lood-zuur batterijen. Een ander voordeel van deze technologie is de langere levenscyclus van de batterijen, wat ook bijdraagt tot het behoud van de natuurlijke hulpbronnen.

Tekst

Uitgebreid recyclingproces

Bij Linde begint duurzaamheid al bij de productie van batterijen en gaat door tot na het einde van hun levenscyclus. Ondanks hun lange levensduur, bereiken zelfs Li-ION-batterijen op een gegeven moment het einde van hun prestaties. Wanneer dit gebeurt, kunnen de batterijen worden ingeleverd bij alle servicepartners van het Linde-netwerk. Van daaruit worden ze naar een gecertificeerd recyclingbedrijf gestuurd, waarmee Linde een uitgebreid recyclingproces voor haar Li-ION-batterijen heeft opgezet.

Hier worden de batterijen eerst gedemonteerd en de onderdelen gesorteerd. De elektronische componenten en kabels gaan naar de reguliere recycling. De batterijcellen daarentegen worden gesmolten en metallurgisch verwerkt en de waardevolle elementen zoals lithium, kobalt en nikkel worden hergebruikt. Met dit geïntegreerde proces is Linde een van de pioniers als het gaat om het recyclen van Li-ION-batterijen in de wereld van intern transport.

Video thumbnail
Li-ION Linde
Li-ION Linde heftruck
lithium ion batterij overzicht Linde Motrac
Video thumbnail

FAQ's over Lithium ion batterijen

Wat zijn de voordelen van lithium-ion technologie?

 • Een hogere batterij-efficiëntie in vergelijking met loodzuur.

Door de hogere mate van systeemefficiëntie (batterij + lader) is de Li-ION batterij tot 20% efficiënter dan een loodzuurbatterij. Als gevolg daarvan veroorzaakt het hogere rendement van de batterij minder energieverlies en minder warmteontwikkeling in de batterij, wat leidt tot lagere energiekosten. De Li-ION batterij kan volledig worden gebruikt tot 5% ladingstoestand.

 • Een kortere laadtijd.

De lithium-ion batterij kan zelfs tijdens korte pauzes worden opgeladen (ook wel lunchen & laden), zodat kostbare en tijdrovende batterijwissels niet langer nodig zijn. Ook zorgt het voor een betere inzetbaarheid van de truck en beschikbaarheid in meerdere ploegen.

 • Geen batterijwissel nodig.

Voor de meeste 2-ploegendiensten is geen batterijwissel nodig vanwege de tussen- en snellaadmogelijkheid. Daarom worden kosten en tijd bespaard (bijv. geen personeelskosten voor batterijwissel, geen opslagkosten voor een tweede
batterij). Bovendien is er geen laadruimte nodig.

 • Emissievrij

Door het gesloten batterijsysteem komen er geen gevaarlijke batterijgassen (waterstof) en zuur vrij. Een afzuigunit (ventilatie) is niet nodig. Bovendien bevat de Li-ION batterij geen giftige stoffen zoals Cd, Pb of Hg.

 • Krachtig systeem.

De Lithium ion batterij is een krachtig systeem, waarbij geen prestatieverlies is, zelfs niet bij een afnemende acculading.

 • Gebruiksvriendelijkheid.

De lithium-ion batterijen zijn onderhoudsvrij en eenvoudig te reinigen. Er hoeft bijvoorbeeld geen water bijgevuld te worden en schoonmaken van de batterij is niet nodig.

Hoeveel laadcycli gaat een lithium-ion batterij mee?

De Li-ION batterijen garanderen een minimum van 2.500 laadcycli. We verstaan onder een cyclus het volledig laden en ontladen van de batterij. In veel gevallen is het dus mogelijk om de
de lithium-ion batterijen te gebruiken voor een tweede truckleven.

Hebben lithium-ion batterijen dezelfde kwaliteit als loodzuur batterijen?

Nee, de lithium-ion technologie van Linde verschilt sterk van de traditionele loodzuur technologie. Lithium-ion batterijen hebben aanzienlijke efficiëntievoordelen. Enkele van voordelen van een Li-ION batterijen zijn:

 • ze hebben een langere levensduur
 • ze hebben lagere onderhoudskosten
 • ze zijn zeer efficiënt te laden. Zo kan je Li-ION batterijen (indien gewenst) tijdens je pauze even kort opladen zonder dat het een waarneembaar effect heeft op de kwaliteit en levensduur van de batterij. Lithium-ion batterijen zijn dan ook niet onderhevig aan het zgn. geheugeneffect. Dit betekent dat de volledige energiecapaciteit altijd beschikbaar is en niet wordt teruggebracht tot het bereik waarbinnen de accu regelmatig wordt geladen en ontladen.
 • in vergelijking met de 8 - 12 uur laadtijd van traditionele batterijen, kan de lithium-ion batterij in minder dan 90 minuten volledig worden opgeladen.

Is Li-ION beschikbaar voor de hele reeks elektrische heftrucks?

Ja, Linde biedt de mogelijkheid voor een Linde Li-ION batterij aan op haar gehele portfolio elektrische heftrucks.

Advies van een energie expert?

Wij nemen binnen een werkdag contact met u op voor een vrijblijvend advies of een offerte Op-Maat.

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.