Tekst

Veiligheid wanneer het er het meest toe doet

De intralogistieke sector hanteert zeer hoge veiligheidsnormen voor werknemers als het gaat om intern transport. Magazijnen, productiehallen en buitenterreinen zijn vaak lawaaierig, hectisch en onoverzichtelijk. Hoge stellingen, smalle gangpaden, stapels goederen en kruisingen met slecht zicht betekenen dat voetgangers en heftruckchauffeurs geen goed zicht hebben op hun omgeving. Bij werkzaamheden zoals het laden en lossen van vrachtwagens kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen. Heftrucks of voetgangers die in dezelfde omgeving werken, kunnen een gevaar vormen. In het ergste geval kan dit leiden tot letsel of schade.De cijfers spreken voor zich: In Duitsland waren er in 2021 15.322 heftruckongevallen met lichamelijk letsel, waarvan 15 met dodelijke afloop. Kunnen zien en gezien worden is dus essentieel.

Wat als mensen, hun machines en de infrastructuur met elkaar konden communiceren?

Overal waar industriële trucks rijden, bestaat er een complex samenspel tussen mens en machine. Elk aspect van intern transport vereist voortdurende aandacht van alle medewerkers: blinde hoeken, zones met weinig zicht en harde geluiden zijn allemaal veiligheidsrisico's die in intralogistieke en industriële werkomgevingen altijd aanwezig zijn. De Linde Safety Guard is een innovatief veiligheidssysteem dat vroegtijdig waarschuwt voor mogelijke gevaren.

Tekst

Linde Safety Guard: Altijd in de veilige zone

Linde Safety Guard is een innovatief hulpsysteem dat de veiligheidsnormen voor zowel bestuurders als voetgangers verhoogt. Het voorkomt ook schade aan goederen en infrastructuur door actief de omgeving van de truck te bewaken en waarschuwingen af te geven om botsingen te voorkomen. De in de truck geïnstalleerde unit waarschuwt de bestuurder voor potentiële gevaren in de directe omgeving door middel van akoestische waarschuwingen en knipperende LED's. Het LED-display geeft ook aan uit welke richting de voetganger nadert. Tegelijkertijd krijgt de voetganger een waarschuwing, hetzij via het al langer bestaande draagbare Safety Guard module, hetzij via de nieuwe Pedestrian Warning Band, die beide rechtstreeks communiceren met de module in de truck. Beide apparaten maken gebruik van akoestische waarschuwingen, knipperende lichten en trillingen om de drager te waarschuwen voor de naderende vrachtwagen en alle betrokkenen bewuster te maken van de situatie.

Download de Linde Safety Guard brochure >

Linde_Safety_Guard-overizicht warehouse
Gevaarlijke zones voor trucks en voetgangers

Op hoeken, kruispunten of halleningangen kunnen industriële trucks een gevaar vormen voor voetgangers. Het Linde Safety Guard systeem waarschuwt vooraf zowel de bestuurder als de voetgangers. Het waarschuwingssignaal kan door muren en stellingen heen worden doorgegeven en is nauwkeurig tot op 10 centimeter. Waarschuwingen worden alleen gegeven als er duidelijk gevaar dreigt, zodat vals alarm wordt voorkomen.

Te hoge snelheid

Ongelukken kunnen gebeuren als trucks te snel rijden door gebieden waar vaak personeel oversteekt. Ook lange, rechte stukken kunnen heftruckbestuurders in de verleiding brengen om een veilige rijsnelheid te overschrijden. De Linde Safety Guard vermindert automatisch de rijsnelheid in deze kritieke gebieden.

Ongevallen tussen trucks

Botsingen tussen trucks kunnen gebeuren op oversteekplaatsen waar het zicht slecht of beperkt is. In deze omstandigheden waarschuwt het Linde Safety Guard systeem alle bestuurders voor de aanwezigheid van andere trucks in hun onmiddellijke nabijheid. De Truck Unit geeft de richting aan van waaruit de trucks elkaar naderen. De minimum afstand tussen trucks voordat een waarschuwing afgaat is instelbaar.

 • Gevaarlijke zones voor trucks en voetgangers
 • Te hoge snelheid
 • Ongevallen tussen trucks
 • Op hoeken, kruispunten of halleningangen kunnen industriële trucks een gevaar vormen voor voetgangers. Het Linde Safety Guard systeem waarschuwt vooraf zowel de bestuurder als de voetgangers. Het waarschuwingssignaal kan door muren en stellingen heen worden doorgegeven en is nauwkeurig tot op 10 centimeter. Waarschuwingen worden alleen gegeven als er duidelijk gevaar dreigt, zodat vals alarm wordt voorkomen.

 • Ongelukken kunnen gebeuren als trucks te snel rijden door gebieden waar vaak personeel oversteekt. Ook lange, rechte stukken kunnen heftruckbestuurders in de verleiding brengen om een veilige rijsnelheid te overschrijden. De Linde Safety Guard vermindert automatisch de rijsnelheid in deze kritieke gebieden.

 • Botsingen tussen trucks kunnen gebeuren op oversteekplaatsen waar het zicht slecht of beperkt is. In deze omstandigheden waarschuwt het Linde Safety Guard systeem alle bestuurders voor de aanwezigheid van andere trucks in hun onmiddellijke nabijheid. De Truck Unit geeft de richting aan van waaruit de trucks elkaar naderen. De minimum afstand tussen trucks voordat een waarschuwing afgaat is instelbaar.

Video thumbnail
Video thumbnail
Tekst

Veiligheid Op-Maat

Het Linde Safety Guard systeem verhoogt de veiligheid van al het personeel dat bij het intralogistieke werkzaamheden betrokken is. Het kan om hoeken en door muren kijken, verlaagt automatisch snelheden en kan geprogrammeerd worden voor elk gevaarlijk scenario. De Linde Safety Guard maakt gebruik van waarschuwingszones om ongelukken te voorkomen. Zenders worden op industriële trucks, muren, stellingen geplaatst en zelfs door het personeel zelf gedragen. Dit zorgt voor snelle detectie, vroegtijdige waarschuwing en verkomen van gevaarlijke situaties.

Als een voetganger en een truck met elkaar in botsing dreigen te komen, dan worden zowel de industriële truck als de voetganger tegelijk gewaarschuwd. Een ontvanger in de truck geeft aan hoeveel voetgangers de gevarenzone naderen en uit welke richting. Voetgangers worden gewaarschuwd door de zender die zij bevestigen aan hun kleding. Dit werkt ook door muren en stellingen heen. Snelheidsbeperkende zones kunnen ook voorgedefinieerd en geprogrammeerd worden, zodat het systeem automatisch de snelheid van de truck in deze zones vermindert en ook de truckbestuurder waarschuwt. Dit minimaliseert ongelukken tussen truck en voetgangers op plaatsen als productiehallen, orderverzamelplaatsen en drukke kruispunten.

Dit alles is mogelijk omdat het Linde Safety Guard systeem de positie van trucks of personeel met een nauwkeurigheid van tien centimeter kan bepalen en de waarschuwingszones individueel instelbaar zijn. Deze mate van precisie helpt ook om vals alarm te voorkomen. Bovendien wordt een breedbandig radiosignaal in het 4 GHz bereik (UWB) helpt de betrouwbaarheid te garanderen door interferentie van WiFi, Bluetooth of RFID te elimineren. Het systeem kan aangepast worden om aan alle veiligheidseisen te voldoen. Het bestaat uit afzonderlijke modules en kan worden afgestemd op de respectieve gevaarlijke situatie op afzonderlijke plaatsen.

Tekst

Vernieuwd veiligheidsvest; de Pedestrian Warning Band

De Pedestrian Warning Band is de nieuwste toevoeging aan het innovatieve Linde Safety Guard-systeem. Hij is ontworpen om dragers, met name heftruckchauffeurs en voetgangers, tijdig te waarschuwen voor potentiële gevaren. Dit doet hij door middel van lichtsignalen, trillingen en akoestische waarschuwingen, waardoor de veiligheid zowel binnen als buiten gemaximaliseerd wordt. Het veiligheidsvoordeel is daarmee tweeledig. Ten eerste waarschuwt het vest de drager voor het potentiële gevaar, en ten tweede vergroot het de zichtbaarheid van de persoon zelf. Daardoor is het een waardevolle aanvulling op het Safety Guard systeem.

Deze Bodyguard 2.0 combineert de voordelen van conventionele waarschuwingsvesten met de innovatieve waarschuwingsfuncties van het Linde Safety Guard systeem. Deze slimme veiligheidsoplossing past zich aan de actuele bedrijfsomstandigheden aan, en niet andersom. De Pedestrian Warning Band kan gemakkelijk worden geïntegreerd in de dagelijkse werkpraktijk als standaard kledingstuk dat vereist is volgens het HSE-beleid van een bedrijf. Hij is comfortabel om te dragen, gemakkelijk te gebruiken en heeft een lange gebruiksduur, zodat de werkprocessen niet worden beïnvloed en de werknemers zich prettiger en veiliger voelen.

Veilig en comfortabel

De waarschuwingsband is verkrijgbaar in twee verschillende maten. - De goede pasvorm voorkomt dat hij tijdens werkzaamheden aan apparatuur, rekken of andere voorwerpen blijft haken. Door de snit kan de drager zich vrij bewegen. Het waarschuwingsapparaat bevindt zich op de schouder, waar de drager de trillingswaarschuwing het best voelt. Deze positie betekent ook dat de akoestische waarschuwing vlak bij het oor wordt afgegeven. Het waarschuwingssignaal en de trilinstellingen kunnen worden aangepast aan de werkomgeving.

Gebruiksvriendelijk en duurzaam

De band is gebruiksvriendelijk en intuïtief. Een hoorbaar "opstart"-signaal bevestigt dat de band geactiveerd is. Als de batterij leeg is of is verwijderd, klinkt een hoorbaar "power down" signaal. Een LED-indicatielampje toont de drager te allen tijde de status van de signaalzender, en een batterijdisplay geeft het huidige oplaadniveau aan. Als de Pedestrian Warning Band wordt verwijderd en neergelegd, schakelt de snelheidssensor de band automatisch uit.

Tekst

De voordelen in een oogopslag

 • Herkenning van personeel en zones
 • Waarschuwingszones die tot op 10 centimeter nauwkeurig ingesteld kunnen worden
 • Visualisatie van het aantal en de positie van het personeel in de gevarenzone
 • Wederzijdse waarschuwing voor voetgangers en truckbestuurders
 • Detectie door muren en stellingen heen*
 • Veelzijdig, aanpasbaar en snelle installatie

*Geldt voor een bepaald type infrastructuur. Gecontroleerd tijdens overleg.

Tekst

Linde Door Control

Als optie op het Linde Safety Guard assistentiesysteem is Linde Door Control te bestellen. Een intelligent besturingssysteem dat communicatie tussen intern transport en infrastructuur mogelijk maakt, waardoor vooral hoge kosten door aanrijdingsschade aan deuren, trucks en goederen vermeden worden. Net als bij het Linde Safety Guard assistentiesysteem is de Door Control gebaseerd op ultrabreedband (UWB) technologie. De truck communiceert met de infrastructuur van het pand via hoogfrequente radiogolven. Als een truck een roldeur nadert, vermindert zijn rijsnelheid geleidelijk en gaat de deur automatisch open. Om dit te bereiken, bepaalt het intelligente systeem de afstand tussen de vast op de truck gemonteerde units en de snel openrollende deur tot op tien centimeter nauwkeurig. Na het passeren sluit de deur weer en kan de bestuurder met de gebruikelijke snelheid verder rijden.

Praktijkcase bij Siemens, fabrikant van elektromotoren:

Video thumbnail
Tekst

De Linde Safety Guard onderdelen

Truck unit

De Truck Unit waarschuwt de bestuurder van de truck via LED lampjes en akoestische signalen.

Draagbare unit

De draagbare unit waarschuwt werknemers voor naderende trucks met geluidssignalen, LED verlichting en trillingen.

Sensoren

Detecteer de modules die voetgangers en trucks dragen in de afgebakende gevaarlijke zones.

Truck Unit klein

De kleiner truck unit wordt aan de vorkheftruck bevestigd en communiceert met vaste modules zoals de Static Unit of de Zone Marker.

Statische Unit

De statische unit markeert gevaarlijke zones op kritieke plaatsen zoals toegangsdeuren of slecht zichtbare kruispunten. Deze module waarschuwt anderen in de omgeving via geluidssignalen en LED verlichting.

Lader

De lader laadt de draagbare eenheid op. De volautomatische activatie biedt optimaal gemak voor de gebruiker.

Pedestrian Warning Band

Bij gevaar waarschuwt de waarschuwingsband de voetgangers en de heftruckchauffeurs met licht- en geluidssignalen voor naderende voertuigen. Het ergonomische ontwerp garandeert een hoog draagcomfort voor de drager.

Pedestrian Warning Band zichtbaar in het donker
Pedestrian Warning Band zichtbaar vanuit truck
safety guard
truck unit linde safety guard
Pedestrian Warning Band achterkant

Advies van een veiligheidsexpert?

Wij nemen binnen een werkdag contact met u op voor een vrijblijvend advies Op-Maat.

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.