Tekst

Wetgevers, klanten, investeerders en andere stakeholders verwachten steeds meer dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen op gebied van duurzaamheid, en dus ook op vlak van de daarbij horende elektrificatie. Dit was echter lange tijd niet overal mogelijk, aangezien elektrische trucks steevast in het nadeel waren bij uitdagende omstandigheden zoals ongelijke ondergronden, steile hellingen, vuile en stoffige omgevingen, wisselende temperaturen etc.

Maar dat is nu verleden tijd! Linde bracht hier namelijk verandering in met de lancering van zijn X-reeksen, waarbij het met de X20 - X35 en X35 - X50 de krachtigste elektrische heftrucks ter wereld op de markt bracht. Deze zijn zowel extreem krachtig als extra duurzaam, en daardoor geschikt voor zelfs de meest veeleisende toepassingen binnen én buiten. ​​​​​

Linde X20 - X35

Linde X20 - X35

De krachtigste elektrische heftruck op de markt voor ladingen tot 3,5 ton

Linde X35 - X50

Linde X35 - X50

De krachtigste elektrische heftruck op de markt voor ladingen tot 5 ton
Tekst

Het beste van 2 werelden: eXtreem krachtig + eXtra duurzaam

Bij veel bedrijven die op zoek zijn naar kracht en robuustheid, valt de keuze instinctief nog op heftrucks met verbrandingsmotor. Maar de tijden veranderen: met zijn X-modellen heeft Linde elektrische vorkheftrucks ontwikkeld die de dynamiek, flexibiliteit en nuluitstoot van een elektrische Linde heftruck combineren met de robuustheid, productiviteit en kracht van een Linde verbrandingstruck met hydrostatische aandrijving. Deze alleskunners zijn beschikbaar met hefvermogens tot maximaal 5 ton en zorgen ervoor dat duurzaamheid en prestaties niet langer onverenigbaar zijn.

De nieuwe serie maakt zelfs licht werk van zware ladingen, lange transportroutes en steile hellingen. De sleutel hiervoor is het kernelement van de aandrijfeenheid: de synchrone reluctantiemotoren (SRM+) geven de elektrische heftrucks unieke prestatiekenmerken, die nog worden versterkt door het gebruik van permanente magneten. Het gebruik van moderne elektromotoren in combinatie met krachtige lithium-ionbatterijen elimineert de trillingen, het lawaai en de uitstoot die kenmerkend zijn voor IC-trucks, waardoor de X-modellen een milieuvriendelijker, comfortabeler en stiller alternatief zijn.

Zelfs de carrosserie en het chassis zijn gebouwd om bestand te zijn tegen de meest extreme omstandigheden, zodat de trucks gebruikt kunnen worden op oneffen oppervlakken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de lange wielbasis en de grote banden in combinatie met de trillingsvrije aandrijfas op basis van een elastomeer ringlager. Hierdoor zijn de trucks ondoordringbaar voor stof en vuil. Alle aggregaten zijn volledig afgesloten en kunnen worden gereinigd met hogedrukapparatuur.

X20 - X35: emissievrije allrounder

De Linde X20 - X35 elektrische heftrucks kunnen worden ingezet waar het gebruik van trucks met verbrandingsmotoren voorheen onvermijdelijk was. Zelfs zware ladingen, lange transportafstanden of steile hellingen kunnen de elektrische X20 - X35 heftrucks met gemak aan.

Ontdek hier alles over de X-modellen voor lasten tot 3,5 ton

X35 - X50: Krachtig en dynamisch

Hoge productiviteit bij verschillende toepassingen: De elektrische heftrucks X35 - X50 combineren de kracht en robuustheid van verbrandingstrucks met de dynamiek en nuluitstoot van elektrische trucks. Dankzij hun prestaties en veelzijdigheid zijn ze geschikt voor de meest veeleisende binnen- en buitentoepassingen en doen ze in niets onder voor de productiviteit van een truck op diesel of gas.

Ontdek hier alles over de X-modellen voor lasten tot 5 ton

Video thumbnail
Tekst

Green performance: goed voor milieu, prestaties én portefeuille

Met de X20 - X35 en X35 - X50 elektrische heftrucks kunnen gebruikers investeren in duurzame intern transport oplossingen zonder compromissen te hoeven sluiten op het gebied van prestaties. De X-trucks zijn de eerste die alle milieuvoordelen bieden van een elektrisch aangedreven truck met een prestatieniveau dat gelijk is aan dat van een IC-truck. De modellen zijn volledig emissievrij en de geluidsemissies zijn tot een minimum beperkt. Als er eveneens duurzaam opgewekte energie wordt gebruikt, kunnen de trucks volledig CO2-vrij worden ingezet. Dit verlaagt ook de energiekosten en verkleint je CO2-voetafdruk als onderdeel van een uitgebreide duurzaamheidsstrategie. De elektrische vorkheftrucks ondersteunen tevens het duurzame gebruik van hulpbronnen op de lange termijn. Na gebruik in de heftrucks kunnen de lithium-ion batterijen worden gebruikt als statische opslagbatterijen of professioneel worden gerecycled zodat de grondstoffen opnieuw kunnen worden gebruikt.

Op zoek naar meer innovatieve oplossingen waarmee u uw energieverbruik terugdringt, uw uitstoot vermindert en uw kosten minimaliseert – en dit alles zonder aan productiviteit in te boeten? Lees hier meer over Green Performance of vraag hieronder vrijblijvend advies aan.

Tekst

Eenvoudig te onderhouden

Alle assemblages en onderdelen van de X-modellen zijn geoptimaliseerd voor minimale slijtage om de onderhoudskosten aanzienlijk lager te houden in vergelijking tot vergelijkbare trucks gedurende de gehele levensduur. Het extreem eenvoudige onderhoud garandeert maximale beschikbaarheid. De onderdelen die onderhoud nodig hebben, zijn eenvoudig te bereiken en te vervangen. Belangrijke onderdelen zoals de mast kunnen snel worden verwijderd en vervangen. Eenvoudige onderhoudsprocessen kunnen direct door de chauffeur worden uitgevoerd met behulp van tekstberichten op het display, waardoor de tijd en kosten voor onderhoud afnemen.

 • Robuuste truckconstructie
 • Lange onderhoudsintervallen dankzij
  slijtagevrije onderdelen
 • Hydraulische olieverversing na 6.000 bedrijfsuren
 • Software-updates, foutdiagnoses en onderhoud uit
  te voeren op afstand waardoor lagere onderhoudskosten
 • Hoge beschikbaarheid van de truck
 • Snelle vervanging van modulaire onderdelen

Alle voordelen van de X-trucks in een oogopslag

Krachtige prestaties

De krachtige synchrone reluctantiemotoren in de X20 - X35 en X35 - X50 series zijn helemaal nieuw ontwikkeld. Ze zijn ook uitgerust met permanente magneten (SRM+), die de effectiviteit en energie-efficiëntie nog verder verhogen. Daardoor zijn de trucks de krachtigste elektrische vorkheftrucks op de markten een echt alternatief voor trucks met verbrandingsmotoren.

Gemaakt voor extreme omstandigheden

Een langere wielbasis, grote banden en trillingsvrije aandrijfas maken gebruik in veeleisende omgevingen mogelijk. Hoge mechanische belasting, stof, vuil en extreme temperatuurschommelingen zijn geen obstakel voor de X20 - X35 en X35 - X50 modellen.

Duurzaam gedurende de gehele levenscyclus

Na gebruik kunnen de moderne lithium-ion batterijen worden gebruikt als statische opslagbatterijen en worden gerecycled.

Veiligheid als standaard

De veiligheid en het zicht van de bestuurder zijn verder geoptimaliseerd als onderdeel van het ontwerp van de truck.

Betere connectiviteit

Dankzij hun uitgebreide connectiviteit kunnen de trucks worden geïntegreerd in fleetmanagement systemen en digitale processen.

Eenvoudig onderhoud tot in het kleinste detail

Dankzij de gemakkelijke toegang tot de belangrijke onderdelen en mogelijkheid tot een snelle vervanging hiervan, profiteren de trucks van een hoge mate van beschikbaarheid.

 • Krachtige prestaties
 • Gemaakt voor extreme omstandigheden
 • Duurzaam gedurende de gehele levenscyclus
 • Veiligheid als standaard
 • Betere connectiviteit
 • Eenvoudig onderhoud tot in het kleinste detail
 • De krachtige synchrone reluctantiemotoren in de X20 - X35 en X35 - X50 series zijn helemaal nieuw ontwikkeld. Ze zijn ook uitgerust met permanente magneten (SRM+), die de effectiviteit en energie-efficiëntie nog verder verhogen. Daardoor zijn de trucks de krachtigste elektrische vorkheftrucks op de markten een echt alternatief voor trucks met verbrandingsmotoren.

 • Een langere wielbasis, grote banden en trillingsvrije aandrijfas maken gebruik in veeleisende omgevingen mogelijk. Hoge mechanische belasting, stof, vuil en extreme temperatuurschommelingen zijn geen obstakel voor de X20 - X35 en X35 - X50 modellen.

 • Na gebruik kunnen de moderne lithium-ion batterijen worden gebruikt als statische opslagbatterijen en worden gerecycled.

 • De veiligheid en het zicht van de bestuurder zijn verder geoptimaliseerd als onderdeel van het ontwerp van de truck.

 • Dankzij hun uitgebreide connectiviteit kunnen de trucks worden geïntegreerd in fleetmanagement systemen en digitale processen.

 • Dankzij de gemakkelijke toegang tot de belangrijke onderdelen en mogelijkheid tot een snelle vervanging hiervan, profiteren de trucks van een hoge mate van beschikbaarheid.

Veelgestelde vragen over elektrische heftrucks

Wat zijn de regels rondom dieselmotoremissie (DME) van verbrandingstrucks?

Bij de verbranding van dieselolie in de motoren van verbrandingstrucks wordt dieselmotoremissie (DME) gevormd. Blootstelling aan DME brengt een gevaar voor de gezondheid van uw medewerkers met zich mee. Dit geldt zowel voor situaties waarbij de trucks binnen gebruikt worden (een ruimte die ten minste omgeven is door drie aansluitende wanden en een dak), als wanneer er buiten met de verbrandingstruck in de directe nabijheid van medewerkers gewerkt wordt . De Arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgevers om blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te voorkomen of zoveel mogelijk te minimaliseren en zodoende om de DME producerende truck te vervangen voor een elektrisch-, LPG-, waterstof- of aardgasaangedreven heftruck.

Voor DME producerende heftrucks die op het moment van inspectie al aanwezig zijn bij het bedrijf, geldt voor binnensituaties:

 • 4 ton of minder/iedere leeftijd: Binnen 6 maanden na de inspectie vervangen, of definitief weren uit de binnensituatie.
 • 4 tot 8 ton; en op het moment van de inspectie 5 jaar of ouder: Binnen 6 maanden na de inspectie vervangen, of definitief weren uit de binnensituatie.
 • 4 tot 8 ton; en op het moment van inspectie jonger dan 5 jaar: Vervangen of definitief weren uit de binnensituatie zodra de vorkheftruck 5 jaar of ouder is, met een minimumtermijn van 6 maanden.

Voor DME producerende heftrucks die op het moment van inspectie nog moeten worden aangeschaft, geldt voor binnensituaties:

 • Lastcapaciteit 8 ton of minder: Niet inzetten voor gebruik in een binnensituatie.

Lees hier de gehele werkinstructie.

Zijn elektrische heftrucks net krachtig als een verbrandingsheftruck?

Het Linde X-model (X staat voor crossover) uit de 12XX serie is uniek in zijn klasse. Deze nieuwe elektrische vorkheftruck combineert namelijk de kracht en het uithoudingsvermogen van een verbrandingstruck met het dynamische en een emissievrije van een elektrische vorkheftruck. Dankzij hun performance en veelzijdigheid zijn de trucks geschikt voor zelfs de meest veeleisende toepassingen, zowel binnen als buiten én kunnen ze de productiviteit van een diesel- of LPG/CNG-heftruck evenaren. De krachtbron achter de X20 - X50 is een tweemotorige voorwielaandrijving met synchrone reluctantiemotoren met permanente magneet (SRM+), die de prestaties en de energie-efficiëntie van de truck aanzienlijk verbetert.

Welke elektrische heftruck heb ik nodig voor zware werkzaamheden?

Linde heeft een breed scala aan heftrucks, elektrisch of verbranding tot 18 ton. Speciaal voor de zware werkomstandigheden is Linde MH erin geslaagd om een elektrische heftruck te ontwerpen, de Linde X20 - X50 serie, die als evenknie ingezet kan worden naast de vertrouwde verbrandingsheftrucks. Hierbij kun je onder andere denken aan werkzaamheden in de bouwindustrie, recycling industrie, drankenindustrie, papier- & houtindustrie, chemie en automotive.

Vrijblijvend advies of een offerte aanvragen?

Wij nemen spoedig contact met u op voor een vrijblijvend advies of een offerte op maat.

Formulier
Maak uw keuze *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.