Tekst

Fiscaal voordeel op (heftrucks) met MIA/VAMIL

Met de MIA/Vamil regeling investeert u fiscaal voordelig in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. De regeling is bestemd voor ieder bedrijf dat in Nederland gevestigd is. En goed nieuws: diverse Linde producten komen voor de regeling in aanmerking , o.a.

  • enkele elektrische heftrucks
  • ruwterrein reachtrucks
  • elektrische trekkers

Koopt u bijvoorbeeld een Linde truck met Lithium-ion batterij en rijdt u hiermee buiten? Dan komt u in aanmerking voor de subsidieregeling MIA/Vamil.

Hoe investeert u voordelig in de milieuvriendelijke trucks van Linde?

U koopt een Linde truck met Lithium-ion batterij. Binnen 3 maanden nadat u de aankoopverplichting bent aangegaan, dient u een melding voor MIA/Vamil in bij het RVO. Dit doet u door middel van het meldingsformulier MIA\Vamil via het digitale loket van het RVO. Voorwaarde is dat u de truck ook buiten gebruikt.

Wat is MIA/Vamil?

MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek.
Hiermee heeft u recht op extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst, bovenop andere fiscale aftrekmogelijkheden. Met MIA kunt u tot 36% van uw investeringskosten voor een milieuvriendelijke investering aftrekken van de fiscale winst.

Vamil staat voor willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Met deze regeling mag u 75% van de investeringskosten afschrijven op het moment dat het u uitkomt. Doordat u zelf bepaalt wanneer en hoe snel u afschrijft, levert dit u liquiditeit- en rentevoordeel op.

Milieulijst
Ieder jaar komt het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) met een nieuwe milieulijst. Hierop kunt u vinden voor welke investering u gebruik kunt maken van de MIA en/of de Vamil.

rekenvoorbeeld-mia-vamil
Tekst

Rekenvoorbeeld met een elektrische heftruck

Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld, zodat u snel uw voordeel uitrekent.

Stel: u koopt een Linde elektrische heftruck t.w.v. €40.000 (incl. vorken, Li-ion batterij en externe lader)*. Deze truck valt in categorie ‘F’, waarmee de volledige MIA/Vamil berekening van toepassing is. 

Vamil: 75% van de waarde van de truck (0.75 x € 40.000) = € 30.000,-
Dit bedrag kunt u afschrijven wanneer dat u het beste uitkomt.

MIA: 36% van de waarde (0.36 x € 40.000) = € 14.400,-
Dit bedrag kunt u extra aftrekken van de fiscale winst.

In het eerste jaar brengt u dan € 30.000,- (Vamil) + € 14.400,- (MIA) = € 44.400,- ten laste van de fiscale winst. 

Doordat het MIA/Vamil bedrag in het eerste jaar in mindering gebracht mag worden, hoeft u hier geen 25% belasting over te betalen. Uw voordeel hiermee is (0.25 x € 44.400,-) = € 11.100,-.
 
*Iedere Linde heftruck kunt u volledig naar wens laten samenstellen. Daarom zijn de genoemde bedragen fictief. Wilt u weten wat uw MIA/Vamil voordeel is op een truck met opties naar wens? Neemt u dan gerust contact met ons op voor uw specifieke MIA/Vamil berekening.

Tekst

Alle informatie over de subsidie staat op de Mia en Vamil pagina van het RVO. De passages uit de regeling die van toepassing zijn op onze Linde producten hebben we hier samengevat.

Van de opgesomde onderdelen is F 3413 & F 3416 van toepassing:


F 3413
Elektrisch aangedreven mobiel werktuig

a. bestemd voor: het verrichten van werkzaamheden op land in de open lucht met een mobiel werktuig, niet zijnde een schaarhoogwerker, verreiker, vorkheftruck of zelfrijdend mobiel werktuig, dat:

  • af-fabriek is voorzien van een vaste bestuurders(zit)plaats, en
  • uitsluitend elektrisch wordt aangedreven, waarbij de elektrische energie voor de aandrijving wordt geleverd door een accupakket dat geen lood bevat en al dan niet een netspanningskabel of brandstofcel

b. bestaande uit: een mobiel werktuig en al dan niet de volgende onderdelen: een vast aan het werktuig verbonden zonnepaneel, een netspanningskabel, een oplaadstation en een wisselaccupakket.

Toelichting: Onder een zelf rijdend mobiel werktuig wordt een mobiel werktuig verstaan dat werkzaamheden kan verrichten zonder bestuurder. Onder een vorkheftruck wordt geen meeneemheftruck verstaan. Een mobiel werktuig met een vaste bestuurders(zit)plaats is bijvoorbeeld een dozer, graafmachine, laadschop, landbouwmachine, landbouwtrekker of bosbouwtrekker.

F 3416
Elektrische vorkheftruck voor gebruik in de open lucht
a. bestemd voor: het verrichten van werkzaamheden op land in de open lucht met een vorkheftruck die af-fabriek is voorzien
van een vaste bestuurderszitplaats en gesloten cabine, waarbij deze vorkheftruck:

  • een hefcapaciteit heeft van ten minste 5 ton, en
  • voor de aandrijving is voorzien van uitsluitend één of meerdere elektromotoren, waarbij de elektrische energie voor de aandrijving uitsluitend wordt geleverd door een:

     - accupakket dat geen lood bevat, of

     - brandstofcel, al dan niet in combinatie met een accupakket

b. bestaande uit: een elektrische vorkheftruck en al dan niet een oplaadstation en een wisselaccupakket.

Linde producten met MIA/VAMIL

Het RVO beoordeelt per aanvraag of uw gekochte product in aanmerking komt voor de MIA/Vamil subsidieregeling. Wanneer de truck een Lithium-ion batterij bevat en u kunt aantonen dat u de truck buiten gebruikt, komt u in ieder geval in aanmerking voor de subsidieregeling. Voor elektrische heftrucks is er nog een extra eis: het hefvermogen moet minimaal 5 ton zijn.

Linde elektrische heftruck E50 komt in aanmerking voor subsidieregeling

Linde E50 elektrische heftruck

Linde E50 elektrische heftruck

Hefvermogen van 5 ton.
Linde-E60-E80-elektrische-heftruck komt in aanmerking voor subsidieregeling

Linde E60-E80 elektrische heftruck

Linde E60-E80 elektrische heftruck

Hefvermogen van 6 - 8 ton.
Linde-ruwterrein-reachtruck komt in aanmerking voor subsidieregeling

Linde R14-R20 G reachtruck

Linde R14-R20 G reachtruck

Hefvermogen van 1.4 - 2 ton.
Linde elektrische trekkers komen in aanmerking voor subsidieregeling

Linde elektrische trekkers (alle modellen)

Linde elektrische trekkers (alle modellen)

Trekvermogen tot 8 ton.
Tekst

De (hef)truck die ik wil kopen, staat niet op de MIA\Vamil lijst?

Komt deze niet in aanmerking voor de MIA\Vamil regeling? Door het jaar heen worden nieuwe producten ter certificering bij het RVO aangeboden. Omdat de positieve lijst 6 keer per jaar geüpdate wordt, kan het zijn dat de truck die u wilt aanschaffen nog niet op de lijst staat, maar wel degelijk hiervoor in aanmerking komt.