Tekst

20 veiligheidsregels voor werken met heftrucks

Werken met heftrucks brengt risico’s met zich mee. Uiteraard wilt u deze risico’s tot een minimum beperken. Materiële schade aan een truck, goederen of stellingen kost immers geld. Ook persoonlijk letsel of ziekteverzuim zijn ongewenste effecten. Daarom bieden wij u hier twintig belangrijke veiligheidsregels voor het werken met heftrucks.

1. Dagelijkse checklist controle

Dagelijks voor aanvang van de werkzaamheden moet de heftruck aan de hand van een checklist worden gecontroleerd. Bedien geen heftruck die beschadigd of niet veilig is. Download hier de checklist voor de dagelijkse controle.

2. Waarschuwingsborden

Neem de veiligheidsregels, de waarschuwingsborden en afgezette zones in acht. Let in het bijzonder op paden op voetgangers en verlaag uw snelheid.

3. Stabiliteit & zicht tijdens rijden

Verbeter de stabiliteit en het zicht door tijdens het rijden de last achterover te neigen en dicht bij de grond te houden.

4. Meerijden niet toegestaan

Meerijden is niet toegestaan. Dit kan ongelukken tot gevolg hebben. Vorkheftrucks zijn uitsluitend voor het vervoer van goederen bestemd

5. Verbod op vervoer in hoogwerkbak

Vanaf 1 juli 2019 is het niet meer toegestaan om personen in een hoogwerkbak te vervoeren. Voor het werken op hoogte moet men een hoogwerker inzetten.

6. Verantwoord rijden

Vermijd snel optrekken en abrupt remmen. Ook rijden met hoge snelheid en plotseling van richting veranderen kan ongelukken tot gevolg hebben. Rijd ook zonder last voorzichtig.

7. Geen personen onder last

Onder de geheven last mogen geen personen staan of lopen. Zorg ervoor dat de last niet op voetgangers kan vallen.

8. Helling rijden

Rijd bij het opwaarts rijden op hellingen altijd vooruit en bij het neerwaarts rijden achteruit. Rijd nooit met de last voorwaarts van een helling af.

9. Nooit keren op een helling

Keer nooit op een helling. Zo voorkom je ernstige ongelukken, omdat de heftruck bij keren kan kantelen. Het rijden op hellingen dient bijzonder voorzichtig te gebeuren.

10. Vervoer van de last

Zorg ervoor dat de last goed gestapeld is en verplaats de last niet met een geheven mast. Door naar beneden vallende goederen kunnen u en anderen worden verwond

11. Geen zicht? Rijd achteruit!

Rijd nooit vooruit, wanneer het zicht door de last wordt belemmerd. Rijd in een dergelijk geval achteruit. Neem hierbij ook de regels voor het rijden op hellingen in acht.

12. Ligging last op de pallet

Controleer of de last goed is opgestapeld en zich in het midden van de vorken bevindt. Rijd met zware lasten bijzonder voorzichtig.

13. Nooit overbelasten

Overbelast de vorkheftruck nooit en breng ook geen extra gewichten aan op de heftruck. Overschrijd ook in geen geval het toelaatbare hefvermogen. Dit is een veel voorkomende oorzaak van ongelukken.

14. Verkeerstekens

Neem alle borden in acht, waarop de toelaatbare bodembelasting en de doorrijhoogte is vermeld. Let ook op andere verkeerstekens en vooral op voetgangers.

15. Let op draagkracht van oprijplaten

Let tijdens het rijden over oprijplaten op de capaciteit. Deze moeten het gewicht van de vorkheftruck en de last kunnen dragen. Oprijplaten moeten goed geborgd zijn.

16. Besturing

De vorkheftruck mag uitsluitend vanaf de bestuurdersstoel worden bediend. Alle lichaamsdelen moeten zich binnen de bestuurderscabine bevinden. Handen en voeten tijdens het rijden niet naar buiten steken.

17. Houd voldoende afstand

Houd net als in het wegverkeer voldoende afstand tot andere vorkheftrucks aan. Neem altijd een voldoende lange remweg in acht.

18. Rij geconcentreerd en voorzichtig

De bestuurder moet altijd de controle over zijn voertuig hebben. Rijd voorzichtig en volledig geconcentreerd. Verlaat de vorkheftruck als de vorken nog geheven staan

19. Nooit rijden met geheven last

Rijd nooit met geheven last. Door het naar beneden vallen van goederen brengt u uw omgeving en de goederen in gevaar. Let op obstakels.

20. Vorkheftruck parkeren

Let er bij het parkeren op, dat u op een daarvoor bestemde plaats parkeert, dat u de vorken op de grond laat zakken, de hefmast naar voren neigt, de parkeerrem inschakelt én de contactsleutel verwijdert.

Tekst

Behoefte aan advies over veiligheid?

Wilt u meer weten over het veilig rijden en werken met vorkheftrucks? De experts van Motrac geven u graag geheel vrijblijvend advies, want ook bij ons staat veiligheid voorop! Daarnaast adviseren onze experts u direct over mogelijke besparingen. Een win-win situatie voor u én uw medewerkers.

Advies van een veiligheidsexpert?

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.

Veiligheid verhogende oplossingen van Linde

Linde TruckSpot

Linde TruckSpot

De Linde TruckSpot is een optisch, helder waarschuwingssysteem dat een rode gevarendriehoek met een heftruck-symbool op de magazijnvloer achter het voertuig projecteert om aan te geven dat een hef- of magazijntruck nadert.

Linde BlueSpot

Linde BlueSpot

Het gepatenteerde Linde BlueSpot is een visueel waarschuwingssignaal dat voetgangers tijdig waarschuwt met een blauwe lichtbundel op de vloer wanneer er een truck nadert.

Linde Safety Pilot

Linde Safety Pilot

De Linde Safety Pilot is een hulpsysteem voor heftruckchauffeurs en zorgt voor een veilige handling van ladingen door de verschillende parameters als hefhoogte, lastzwaartepunt, gewicht van de lading en rijsnelheid continu te controleren.

Linde Speed en Curve assist

Linde Speed en Curve assist

De Linde Speed Assist is een automatische rijsnelheidscontrole voor heftrucks en de Linde Curve Assist zorgt voor stabiliteit van heftrucks in de bochten.