ALMERE, April 2022 – Intern transport in krappe ruimtes is voor veel bedrijven een dagelijkse uitdaging - nog meer wanneer rekening gehouden moet worden met explosieveiligheidsvoorwaarden. Linde Material Handling (MH) biedt geschikte oplossingen voor alle ATEX toepassingen en introduceert compact én krachtig intern transport met een hoog bedieningscomfort voor gebruik in krappe ruimtes. Deze Linde T20 - T30 EX pallettrucks, verkrijgbaar met of zonder staplatform, én Linde L06 - L16 AC EX palletstapelaars met contragewicht vormen een alternatief voor vorkheftrucks. Daarnaast kunnen ze geïntegreerd worden in het Linde connect: fleetmanagement systeem met toegangscontrole en schadebewaking.
Tekst

Chauffeurs uit de chemische en farmaceutische industrie, de biotech en cosmetica industrie, de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en de logistieke sector kennen het probleem: In veel productieomgevingen en magazijnen met beperkte uitbreidingsmogelijkheden, is de ruimte vaak krap. "Elke centimeter telt als het gaat om goederentransport en opslag- en aanvoerwerkzaamheden. Bestuurders hebben in deze omstandigheden bijzonder wendbare, gemakkelijk te manoeuvreren en gebruiksvriendelijke trucks nodig. Gevaarlijke stoffen moeten immers altijd veilig en betrouwbaar vervoerd worden," benadrukt Elke Karnarski, Product Manager Ex-Proof Trucks & Retrofit Solutions van Linde MH. Dit is waar de nieuwe smalle, explosieveilige voertuigen van Linde om de hoek komen kijken.

Uiterst wendbaar, gemakkelijk manoeuvreerbaar en veilig

Met een capaciteit van 2,0, 2,5 en 3,0 ton maken de Linde T20 - T30 EX pallettrucks indruk door hun compactheid en een chassis dat slechts 720 millimeter breed is. De afmetingen blijven binnen de palletcontour - wat resulteert in een goede wendbaarheid mede dankzij de stuurbekrachtiging. De voertuigen zijn ontworpen voor aanvoer- en opslagwerkzaamheden en voor transport over korte en middellange afstand in ATEX zones 1/21 en 2/22. De bijbehorende explosiebeschermingsmaatregelen omvatten o,a, ontstekingsbeveiliging tegen elektrische en mechanische vonken, voortdurende temperatuurbewaking van alle relevante onderdelen én voorzorgsmaatregelen om elektrostatische ontlading te voorkomen.

Explosieveilige trucks voor krappe werkomgevingen
Tekst

Compact en toch ergonomisch

De Linde T20 - T25 AP EX uitvoering met opklapbaar platform is een ergonomische werkplek voor het vervoer van goederen over middellange en lange afstanden. Het platform en de armsteunen zijn zacht bekleed. Het platform is in beide posities (opgeklapt en neer) goed vergrendeld, zodat de bestuurder stevig en veilig op de schokdempende mat kan staan. De inklapbare armsteunen houden de bestuurder binnen de contouren van het chassis. Het platform en de dissel zijn losgekoppeld van het chassis, waardoor de bestuurder minder trillingen voelt. Tegelijk heeft de bestuurder altijd een goed zicht op de last en de omgeving, zelfs in krappe, veeleisende ruimtes. Bovenal zorgt de elektrische besturing met de laag gemonteerde dissel voor bedieningscomfort en een veilige bediening van het voertuig. Het multifunctionele display geeft duidelijke informatie over belangrijke voertuiginformatie - zoals de volgende onderhoudsdatum of het laadniveau van de accu. Linde's EX Monitoring app bewaakt alle veiligheidsrelevante factoren, zoals temperatuur, weerstand, spanning en slijtage. Daarnaast krijgt de bestuurder specifieke aanbevelingen over de te nemen maatregelen voor een veilige, betrouwbare werking van het explosieveilige voertuig.

De Linde L06 - L16 AC EX palletstapelaar met contragewicht, verkrijgbaar in vier versies met draagvermogens van 0,6, 1,0, 1,2 en 1,6 ton, heeft ook een smalle en compacte vormgeving van 890 millimeter. Met zijn vrijdragend vorkenbord voor ATEX zone 2/22 is het voertuig bij uitstek geschikt voor het vervoer van speciale ladingen, IBC containers of gesloten pallets in krappe ruimtes. Het voertuig is korter dan een elektrische vorkheftruck en is een optimaal alternatief voor explosiegevaarlijke werkomgevingen waar de ruimte krap is.