ALMERE, Juli 2022 – Motrac breidt zijn portfolio uit met een nieuwe serie elektrisch aangedreven vorkheftrucks voor zwaar gebruik, met hefvermogens van 10 tot 18 ton. Twaalf modellen in totaal imponeren met een uitstekend zicht rondom en maximale flexibiliteit. Daarnaast is er keuze tussen loodzuur of lithium-ion batterijen.
Tekst

Met laadvermogens van 10, 12, 14, 15, 16 of 18 ton en diverse lastzwaartepunten zijn de Linde E100 tot E180 trucks een bijzonder interessante optie voor bedrijven die werkzaam zijn in de hout-, staal- en steenindustrie en in de drankensector. "Nul emissies, ze zijn erg stil tijdens de inzet en buitengewoon onderhoudsvriendelijk, flexibel in gebruik en hebben precieze en vlotte rijeigenschappen - deze voordelen spreken duidelijk in het voordeel van het gebruik van de elektrische aandrijving, ook in deze zware klasse," zegt Christopher Reis, Product Manager Heavy Trucks. "Met de elektrische zware vorkheftruck krijgen onze klanten een truck die zowel ingezet kan worden voor wat lichtere werkzaamheden als voor 24/7 intensief gebruik." Bestuurders hebben de keuze tussen loodzuur en lithium-ion batterijen. "Het bijzondere is echter, dat zelfs de batterijtechnologie op elk moment verwisseld kan worden, zonder de hardware te hoeven veranderen. Dit is een echt uniek verkoopargument van deze trucks en biedt een belangrijk voordeel", benadrukt Christopher Reis.

Jarenlange ervaring van Linde duidelijk zichtbaar in ontwerp

Een speciaal aandrijfconcept met vier rijmotoren - twee voor het linker- en twee voor het rechterwiel - levert het nodige vermogen om de extreem zware lasten te vervoeren. Hierdoor kan het krachtigste model, de Linde E180/900 met 18 ton laadvermogen en een lastzwaartepunt van 900 millimeter, binnen slechts tien seconden een rijsnelheid van 20 km/u bereiken, zelfs als hij het maximale gewicht op de vorken heeft.

De elektrificatie van de grootste truckserie betekent dat nu via Motrac het hele assortiment Linde vorkheftrucks in het lastbereik van 1 tot en met 18 ton verkrijgbaar is en te voorzien van de meest gangbare soorten energietechniek. Zo bieden we onze klanten de mogelijkheid de juiste aandrijving voor de specifieke toepassing te kiezen, zelfs in de in de hoogste capaciteitsklasse.

Bij de ontwikkeling van deze grote elektrische vorkheftrucks kon door Linde teruggegrepen worden op meer dan vijftig jaar ervaring met dit aandrijfconcept. "Het gebruik van beproefde technologie garandeert een hoge bedrijfszekerheid - wat voor onze klanten een bijzonder belangrijk kenmerk is," benadrukt productmanager Reis. Zo is het ontwerp van de nieuwe, compacte serie zware trucks gebaseerd op de acht tons serie, voorzien van een dubbele aandrijving, dubbele hydrauliekpompen voor de heffuncties en twee batterijen.

Tekst

Het ontwerp van de ontkoppelde, in rubbers gemonteerde cabine is ook aan de kleinere heftrucks ontleend, maar is opnieuw aanzienlijk verbeterd wat betreft het zicht rondom: Een gepantserd glazen dak en grote glazen ramen in zowel de deuren als aan de voor- én achterkant van de truck, in combinatie met het speciaal gevormde contragewicht, bieden de bestuurder het best mogelijke zicht en dus veiligheid tijdens het werk. De bestuurdersstoel is naar keuze 17 graden draaibaar en biedt een armsteun, die verlichting biedt bij het achteruitrijden. De oranje veiligheidsgordel met gordelbewakingsfunctie voldoet aan de gordelplicht voor extra veiligheid. Om het batterijsysteem aan verschillende toepassingseisen te kunnen aanpassen, zijn er verschillende versies van de batterijen en laders verkrijgbaar.