1. Snel bijtanken
In slechts drie minuten wordt de brandstofcel gevuld met waterstof. Hierdoor zijn de voertuigen beter beschikbaar, wat een enorm voordeel is bij ploegendiensten.
2. Lagere kosten
De kosten voor waterstof zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Daarnaast stijgt de productiviteit doordat het tijdrovende wisselen van batterijen komt te vervallen en het tanken minder tijd kost.
3. Veilig gebruik
De brandstofcel is veiliger in het gebruik mede omdat er geen batterijwissel met lood-zuur batterij plaats hoeft te vinden.
4. Schoon gebruik
Brandstofcel is een schoon alternatief voor de lood-zuur batterij. Ze zijn daarom in het bijzonder geschikt voor gebruik in sectoren met strenge hygiëneregels, zoals de farmaceutische industrie en voedingsmiddelenindustrie.
5. Langere levensduur
De brandstofcel heeft een gemiddelde levensduur van 10.000 draaiuren. Door deze lange levensduur dalen de levenscycluskosten en wordt de impact op het milieu verkleind.
6. Ruimtebesparend
Geen laadstations of batterij-ruimtes. Een goede toepassing van de infrastructuur voor tanken van waterstof kan ruimte besparen. Die gebruikt kan worden voor meer opslagruimte.
7. Milieuvriendelijk
'Koude ontbranding' produceert alleen waterdamp en warmte. Waterstof kan milieuvriendelijk geproduceerd worden uit duurzame energiebronnen, zoals biogas. Dit verkleint de CO2-uitstoot.
8. Modern energiesysteem
Bedrijven nemen steeds vaker hun verantwoordelijkheid voor de impact die ze hebben op mens en milieu. De brandstofcel speelt hierin een belangrijke rol, wat door klanten wordt gewaardeerd.
Ploegendiensten
Met het wegvallen van batterijwisselingen en dankzij snel bijtanken en een stabiel prestatieniveau van het energiesysteem, biedt de brandstofcel meer efficiëntie in veeleisende ploegendiensten. Deze punten maken de technologie interessant voor zowel productieomgevingen als intensieve logistieke diensten, zoals online verkoop.
Voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie
Hygiënevereisten, zoals vermeld in HACCP staan centraal in de logistiek van de voedingsmiddelenindustrie. In de farmaceutische industrie gelden de strenge richtlijnen van de GDP. In tegenstelling tot lood-zuur batterijen, is bij gebruik van brandstofcellen mogelijke besmetting door zuur en andere chemicaliën uitgesloten.
Auto- en toeleveringsindustrie
De hoge omzetsnelheid en strakke deadlines en kostendoelstellingen in de auto- en toeleveringsindustrie vragen om industriële trucks met grote beschikbaarheid en stabiele prestatieniveaus tijdens alle diensten. Brandstofceltechnologie voldoet perfect aan deze eisen.
Omstandigheden kleine ruimte
De ruimte die vrijkomt door het verdwijnen van stations voor opladen en vervangen van batterijen kan worden gebruikt als opslagruimte. Dit systeem met lage uitstoot is ook beter voor de kwaliteit van omgevingslucht in kleine ruimtes.
'E-LOG-BioFleet' is een gezamenlijk project van Linde Material Handling, Fronius International, DB Schenker, OMV, HyCentA Research en Joanneum Research. In een magazijn van DB Schenker in Hörsching, Oostenrijk, werden tien met brandstofcel aangedreven heftrucks en het eerste tanksysteem voor waterstof in Europa onderworpen aan een praktijktest.
In dit door de overheid gefinancierde project werden de voertuigen na een korte introductiefase volledig geïntegreerd in de ploegendiensten. Het minimaal vereiste vermogen wordt ook opgewekt door de brandstofcel, een ingebouwde lithium-ion batterij vangt de vermogenspieken op en slaat de tijdens het remproces herwonnen energie op.
Dankzij een geoptimaliseerde operationele strategie en de terugwinning van remenergie bereikte het systeem een grote efficiëntie van zo'n 53 procent. Tevens produceerde een voertuig gedurende de gehele levensduur een derde minder broeikasgassen dan een vergelijkbaar voertuig met een lood-zuur batterij. De waterstof kwam uit omgezet biogas.
Onder het motto 'Daimler Goes Green' test Mercedes-Benz het gebruik van vorkheftrucks voorzien van een brandstofcel. Dit vindt plaats in de fabriek van Mercedes Sprinter bestelwagens in Düsseldorf, de grootste ter wereld. De populaire transportvoertuigen worden geproduceerd in drieploegendiensten.
Met waterstoftechnologie wordt bespaard op tijd en personeelskosten voor het wisselen van batterijen. In slechts drie minuten is de brandstofcel weer gevuld met waterstof en is het voertuig klaar voor gebruik. Daarmee schept de technologie ideale omstandigheden voor de inzet in ploegendiensten.
Brandstofceltechnologie is eigenlijk al klaar voor gebruik en kan voor sommige bedrijven zelfs het ideale energiesysteem zijn, afhankelijk van de toepassing van de trucks. Maar de juiste oplossing en bijbehorende investeringen moeten voor elk bedrijf apart worden opgezet. Voor economisch en efficiënt gebruik gelden een paar basis voorwaarden:
Linde Material Handling ziet waterstof als een baanbrekende technologie van de toekomst. Daarom integreert het bedrijf geleidelijk geschikte oplossingen in nieuwe producten. Hierdoor verandert dit buitengewone energiesysteem in een alledaags product dat in veel toepassingen conventionele energiebronnen zal vervangen.