Van Werven kunststofrecycling verwerkt harde kunststoffen uit afvalstromen tot hoogwaardige secundaire grondstoffen voor de maakindustrie. Voor het transport van alle ontvangen materialen, de aanvoer naar recyclingprocessen en het verzenden naar klanten gebruikt het bedrijf verschillende typen heftrucks. In het kader van de energietransitie worden alle trucks gefaseerd vervangen door elektrische modellen van Linde. Operational Manager Daniël Stouwdam over zijn ervaringen.
Tekst

Van Werven Kunststofrecycling is gespecialiseerd in het creëren van hoogwaardige grondstof uit post-consumer harde kunststoffen uit bouw- en bedrijfsafval en gemeentelijke milieustraten. “Wij verwerken hier in Biddinghuizen met ongeveer honderd medewerkers jaarlijks ruim 60.000 ton aan harde kunststoffen uit afvalstromen en in de vestigingen bij elkaar 150.000 ton”, zegt Stouwdam. “Daarvan maken wij zo’n 50 schone kunststofmixen, die vooral in de maakindustrie worden toegepast. Verder is er een toenemend aantal klanten waarmee wij een zogeheten ‘closed loop’ recyclingproces creëren. Onze kernprocessen zijn sorteren, shredden, wassen en malen, waarvoor wij veel machines zelf bedenken, ontwikkelen, produceren en onderhouden. Simpelweg omdat ze niet standaard op de markt verkrijgbaar zijn”. Op de hoofdvestiging in Biddinghuizen worden alle productieprocessen en innovaties bedacht en ontwikkeld en vervolgens ook toegepast in de zusterlocaties van het bedrijf in België, Ierland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Linde heftruck bij Van Werven Kunststof recycling
Linde heftruck bij Van Werven Kunststof recycling van achteren
Tekst

Verduurzamen logistiek materieel

Alle aangevoerde kunststoffen worden bij Van Werven eerst met shovels en heftrucks voorzien van balenklemmen gelost. Daarna worden er heftrucks gebruikt voor de materialentoevoer naar de recyclingprocessen, het wisselen van machineonderdelen en het laden van de vrachtwagens voor klanten met kunststofmixen in big bags. “De meeste heftrucks worden bij ons zowel binnen als buiten gebruikt in een industriële omgeving”, vertelt Stouwdam. “Daarom zijn kwaliteit, robuustheid en bedrijfszekerheid voor ons de belangrijkste selectiecriteria, en de laatste jaren tevens duurzaamheid. Als werkgever wil je mensen natuurlijk niet meer blootstellen aan de uitstoot van verbrandingsmotoren. Omdat Linde het beste voldoet aan al onze criteria, zijn wij bezig met het gefaseerd vervangen van alle heftrucks van verschillende merken naar elektrische Linde trucks. Uitgerust met luxe stoelen en verwarming, omdat onze medewerkers er vele uren comfortabel mee moeten kunnen rijden."

Linde elektrische heftruck bij Van Werven kunststof recycling
Linde elektrische heftruck bij Van Werven kunststof recycling met big bag
Tekst

Veilig kostenbesparend werken

Bij Van Werven zijn alle Linde trucks standaard uitgerust met een BlueSpot en gesloten cabines met een rolkooi voor de veiligheid. “Er wordt hier 24/6 gewerkt op een terrein waar veel vrachtwagens, shovels en heftrucks rijden”, vervolgt Stouwdam. “Investeren in veiligheid levert kostenbesparingen op, omdat je daarmee materieelschades en - nog belangrijker - ongelukken met mensen voorkomt. De afgelopen jaren hebben wij met onze eerste Linde heftrucks ervaren dat ze minder onderhoud nodig hebben en betrouwbaarder zijn dan heftrucks van andere merken. Daardoor zijn de operationele kosten tijdens de levensduur substantieel lager. Een ander voordeel is dat onze medewerkers graag op een Linde heftruck rijden omdat ze zo comfortabel en veilig zijn. Dit voordeel is lastig in geld uit te drukken, maar belangrijk voor de medewerkerstevredenheid in een periode van personeelsschaarste.”

Goede serviceverlening

Van Werven werkt nu met een Linde E35HL heftruck met vier vorken, een H45D containeruitvoering, een E16, E30 en E45/600. Verder staan er negen nieuwe E35HL heftrucks in bestelling, die gefaseerd worden geleverd ter vervanging van verouderde dieselheftrucks. “Wij zijn zeer tevreden over de Linde heftrucks en serviceverlening door Motrac”, aldus Stouwdam. “Daarom rijden er inmiddels ook al Linde heftrucks in onze vestigingen in België en Polen. Afhankelijk van de gebruiksintensiteit kopen of leasen wij de heftrucks, terwijl voor minder kritische toepassingen ook refurbished modellen worden ingezet. Al onze eigen heftrucks worden na hun economische levensduur doorverkocht via Van Werven Machine Trading. De komende jaren gaan wij meer techniek toevoegen om de veiligheid te blijven verhogen en de operationele kosten verder te verlagen. Bijvoorbeeld door onze chauffeurs met een chip toegang te geven tot de heftrucks, om beter inzicht te krijgen in het operationele gebruik. Daarvoor kijken we momenteel naar Linde Connect als een mogelijke beheeroplossing.”

Artikel gepubliceerd in Recycling Magazine BeNeLux, editie 08/2022

Heftruck aan het werk bij Van Werven
Heftruck op de achtergrond