Tekst

Duurzaam vervangen intern transportmaterieel

SPAR creëert al bijna 90 jaar inkoop- en marketingvoordelen voor in Nederland zo’n 450 zelfstandige SPAR winkels. Sinds 2011 worden deze allemaal bevoorraad vanuit een centraal distributiecentrum in Waalwijk, waarvan de totale opslagcapaciteit in 2018 is uitgebreid van 22.500 m2 naar 37.400 m2 en nog een HUB in Heerenveen. In het distributiecentrum direct verbonden met het hoofdkantoor in Waalwijk worden de ‘fast movers’ opgeslagen en aan klanten geleverd. In het volledig geautomatiseerde tweede distributiecentrum ernaast liggen vooral de ‘slow movers’. “Na de forse capaciteitsuitbreiding in Waalwijk kregen wij door een aantal aanpassingen van de interne logistiek behoefte aan enkele andere typen trucks”, vertelt Miltenburg. “Bij het vervangen van onze bestaande vloot aan intern transportmaterieel is deze behoefte door Motrac ingevuld als onderdeel van een zeventigtal elektrische Linde hef-, pallet- en reachtrucks.”

Tekst

Oplossing voor energietransitie

“Hoewel Motrac al decennia intern transportmaterieel levert aan SPAR, hebben wij toch opnieuw de markt verkend voor het beste aanbod met betrekking tot de kwaliteit, elektrische oplossingen, veiligheid en serviceverlening”, vervolgt Miltenburg. “Omdat wij de afgelopen jaren met zware loodzuur accu’s in onze elektrische truckvloot hebben gereden en met nieuwe technologie efficiënter willen werken, hebben energiecriteria de hoofdrol gespeeld bij onze leverancierskeuze. Na het doorrekenen van alle aangeboden oplossingen met een energiecalculator, was de conclusie dat Linde trucks met Nexsys-batterijen van EnerSys voor ons de beste investering was. De Nexsys-batterijen hebben voor ons dagelijks gebruik de beste ‘return-on-investment’ en zijn tevens een goede oplossing voor de transitie naar batterijen waarvoor minder energie en onderhoud nodig is. Een ander belangrijk selectiecriterium was de serviceverlening, omdat de beschikbaarheid van het intern transportmaterieel kritisch is.”

SPAR bespaart tijd in distributiecentrum met elektrische Linde trucks
SPAR bespaart tijd in distributiecentrum met elektrische Linde trucks
Tekst

Tijd- en kostenbesparing

“Motrac heeft zich met name van andere leveranciers onderscheiden door de beste energieoplossing aan te bieden”, aldus Miltenburg. “Daardoor hebben wij de productiviteit en beschikbaarheid van onze interne transportmiddelen kunnen verbeteren en zowel de benodigde investering als onderhoudskosten kunnen verlagen. Het belangrijkste verschil is dat wij nu de nieuwe trucks met Nexsys-batterijen tijdens elke pauze kunnen bijladen. Voorheen werden de zware loodzuur accu’s tijdens elke werkdag door twee mensen omgewisseld. Door het tussentijds bijladen van de batterijen besparen wij voor elke chauffeur en truck dertig minuten aan werktijd per dag. Op jaarbasis is dit een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing. Nu worden in de nacht van zaterdag op zondag elke week alle batterijen weer volledig volgeladen. Omdat het omwisselen van de batterijen met een bovenloopkraan niet meer nodig is, ontstaan er tevens minder onveilige situaties in het distributiecentrum. Een win-win.”

SPAR Linde connect
SPAR reachtruck Linde
Tekst

Fleet- en batterijmanagement

In het SPAR-distributiecentrum rijden nu ruim dertig Linde N20 orderverzameltrucks. Door lange vorken passen op enkele modellen daarvan vier rolcontainers tegelijkertijd. Verder werken ze nog met zo’n twintig pallettrucks, dertien reachtrucks en enkele heftrucks (o.a. E10). “De beschikbaarheid en het veilig werken met alle trucks managen wij met Linde connect”, vertelt Miltenburg. “Deze software voor fleetmanagement maakt namelijk inzichtelijk wie, wanneer, met welke truck heeft gereden en of daarbij bijzonderheden zijn voorgevallen. Met als doel een veiligere werkomgeving voor alle magazijnmedewerkers te creëren en schades te voorkomen. Verder gebruiken wij ook nog de managementsoftware van EnerSys, om de capaciteit van de NexSys-batterijen tijdens hun levensduur te optimaliseren. De benodigde verandering van tijdens het werken batterijen omwisselen naar bijladen in de pauzes was even wennen voor onze chauffeurs, maar verloopt nu goed en levert de al genoemde tijdbesparing op.”

SPAR linde e10
Spar Motrac klnatcase
Tekst

Kwaliteit en snelheid serviceverlening

SPAR heeft de samenwerking met Motrac en haar Linde trucks mede gecontinueerd vanwege de kwaliteit en snelheid van de serviceverlening. “Geen enkele fabrikant levert tegenwoordig nog echt slechte trucks voor intern transport”, zegt Miltenburg. “Omdat ze echter continu intensief worden gebruikt, heeft de kwaliteit en snelheid van de dienstverlening bij storingen en schades een grote invloed op de inzetbaarheid ervan. Daar hebben wij bij Motrac al jarenlang uitstekende ervaringen mee. Hun vaste servicemonteurs kennen zowel alle trucks die wij gebruiken goed, als de chauffeurs die er op rijden. Daardoor weten zij op basis van het trucktype en -nummer meteen of een noodzakelijke reparatie of schade met spoed moet worden behandeld of niet. Door snel de benodigde onderdelen aan te bieden en te bestellen, helpen zij ons proactief de inzetbaarheid van alle trucks te optimaliseren. Met onze nieuwe Linde-vloot kunnen wij weer jarenlang de succesvolle businessgroei van SPAR logistiek verwerken.”

SPAR bespaart tijd in distributiecentrum met elektrische Linde trucks
Video thumbnail
SPAR bespaart tijd in distributiecentrum met elektrische Linde trucks
SPAR bespaart tijd in distributiecentrum met elektrische Linde trucks
SPAR bespaart tijd in distributiecentrum met elektrische Linde trucks

Net als Spar tijd besparen met de beste energieoplossing?

Vul het contactformulier in, en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.