Bloemen- en plantenveiling Plantion in Ede biedt vijf dagen per week een breed pakket aan snijbloemen, kamer- en tuinplanten, afkomstig uit binnen- en buitenland. Dagelijks passeren honderdduizenden bloemen en planten de veilingklok. Om dit proces zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, vertrouwt Plantion op automatisch geleide voertuigen (AGV’s) van Motrac, gebaseerd op de Linde P50 trekker. In totaal leverde Motrac tien van deze slimme trucks.
Tekst

De door Motrac geleverde AGV’s zijn zowel volautomatisch als handmatig te bedienen. Achter iedere AGV kunnen maximaal acht bloemenkarren worden gehangen. De trekkers rijden de karren vervolgens via inductielijnen over drie banen van ieder zo’n tweehonderd meter lang. Elke baan passeert de afmijnzaal, waar de AGV’s de opdrachten ontvangen van de veilmeester, de veilingzaal en de veilingklok. Ter hoogte van de veilingklok heeft iedere baan hierbij acht gedefinieerde stoppunten. Als alle producten zijn geveild, wordt de complete samenstelling naar de expeditie gestuurd waar de verdere afhandeling plaatsvindt.

Linde AGV's voor Bloemen- en plantenveiling Plantion
Linde AGV's voor Bloemen- en plantenveiling Plantion
Tekst

Snel en efficiënt

Peter Bakker, algemeen directeur bij Plantion is zeer te spreken over de geleverde transportoplossing. “We verhandelen elke dag een groot aantal bloemen en planten van verschillende aanbieders. Stilstand of storing in het veilproces kunnen we ons niet veroorloven. De producten moeten vlot en met weinig inspanning worden geveild. Dankzij de volautomatische elektrotrekkers kunnen we dit proces snel en efficiënt uitvoeren en houden we de kosten laag. We hebben een enorme efficiencyslag gemaakt. Waar voorheen meer mankracht en meer handelingen nodig waren, volstaat nu één handeling. Doordat er minder aanen afkoppelmomenten zijn, en dankzij de hogere snelheid, hebben we bovendien een fraaie tijdsbesparing weten te boeken. We kunnen meer karren per uur onder de veilingklok brengen en houden zo tempo in het veilen”, stelt hij. Om snelheid in het proces te houden, rijden er bovendien drie AGV’s tegelijk. Terwijl de ene AGV nog bij de veilingklok staat met de te verkopen planten en bloemen, staat een tweede geautomatiseerde trekker al klaar met producten die moeten worden geveild. De derde AGV verzorgt het transport van de verkochte handelswaar uit de veilingzaal.

Tekst

Bedrijfszeker en geruisloos

Bij het waarborgen van die snelheid en efficiency biedt de gekozen inductiegeleiding in de veilingvloer een belangrijk voordeel: het is bedrijfszeker, zeker in vergelijking met andere systemen. Toch was Bakker aanvankelijk niet al te enthousiast over het leggen van een inductiedraad in de nieuwe vloer. “Mijn voorkeur ging uit naar een aansturing via GPS, of door middel van een raster in de hal. Daarmee zouden we volgens mij maximale flexibiliteit houden naar de toekomst”, vertelt hij. “Motrac overtuigde mij echter dat een inductiedraad geen al te grote ingreep was. Dat bleek ook zo te zijn.” Ook bieden de AGV’s de gewenste flexibiliteit, omdat het opschalen of verleggen van routes eenvoudiger is dan bijvoorbeeld bij kettingbanen. “De specialisten van Motrac hebben ons goed geadviseerd en met ons meegedacht in het hele proces”, stelt de algemeen directeur. En de AGV’s bieden nóg een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een kettingbaan. “De elektrotrekkers produceren amper geluid. Dat is een heel aangename bijkomstigheid”, weet Bakker

Advies van een logistiek expert?

Vul het contactformulier in, en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.