Met ruim 6.000 medewerkers behoort het Nederlandse familiebedrijf Parlevliet & Van der Plas Group tot de grootste visserijbedrijven in de wereld. De groep bestaat uit drie divisies, actief in pelagische visserij, demersale visserij en het verwerken en verkopen van visproducten. Motrac heeft de afgelopen jaren al vele tientallen heftrucks geleverd aan bedrijven van de Parlevliet & Van der Plas Group, waaronder een twintigtal in IJmuiden.
Tekst

Fish for life

Met ruim 6.000 medewerkers behoort het Nederlandse familiebedrijf Parlevliet & Van der Plas Group tot de grootste visserijbedrijven in de wereld. De groep bestaat uit drie divisies, actief in pelagische visserij, demersale visserij en het verwerken en verkopen van visproducten. Dirk Parlevliet en de broers Dirk en Jan van der Plas begonnen in 1949 als vrienden met het verkopen van vis en vanaf 1959 ook het vangen van vis met eigen schepen. Door te investeren in kansen en innovaties zijn de activiteiten uitgebreid naar de hele keten vanaf de visvangst tot en met het consumeren ervan, onder de slogan Fish for life. “Om snel te kunnen inspelen op veranderende klantbehoeften beschikken wij in IJmuiden over een vrieshuis met 60.000 ton aan opslagcapaciteit”, vertelt Zeijderveld. “Voor het efficiënt exploiteren daarvan moet circa 85% van de totale capaciteit continu worden benut en de logistiek optimaal worden georganiseerd. Omdat wij succesvol blijven groeien wordt er bij de vestiging in Zoutkamp nog een vrieshuis bijgebouwd.”

Parlevliet & Van der Plas: 20% daling ziekteverzuim
Parlevliet & Van der Plas: 20% daling ziekteverzuim
Tekst

Moderniseren logistiek materieel

De afgelopen jaren heeft de Parlevliet & Van der Plas Group flink geïnvesteerd in nieuwe ERP-systemen, een WMS en scanoplossingen om elk visproduct in de hele keten te kunnen traceren. Parallel daaraan is het logistieke materieel gemoderniseerd om sneller en efficiënter schepen en vrachtwagens te laden en lossen en klantorders in de vrieshuizen te verzamelen. “Wij hebben enkele jaren geleden besloten met Motrac te gaan samenwerken voor het leveren en servicen van alle benodigde heftrucks”, vervolgt Zeijderveld. “Deze keuze is gebaseerd op jarenlange goede ervaringen bij onder andere Heiploeg en de aanwezige kennis, ervaring en het meedenkende personeel van Motrac. Elke vijf á zes jaar kopen wij nieuwe heftrucks om zowel te kunnen profiteren van diverse technische verbeteringen als het verder verduurzamen van ons materieel. De Linde heftrucks zijn naar onze ervaringen van zo’n goede kwaliteit dat de economische levensduur langer is dan bij andere merken.”

Rijcomfort en veiligheid

Behalve de kwaliteit en robuustheid voor het werken onder industriële omstandigheden op haventerreinen en in vrieshuizen, zijn het rijcomfort en de veiligheid belangrijk voor Zeijderveld. “Veel chauffeurs rijden bij ons minimaal zes uur per dag in hun heftruck, zodat ze comfortabel willen zitten. Daarmee voorkom je als bedrijf ziekteverzuim als gevolg van ergonomische klachten, dat is bij ons de afgelopen jaren namelijk met bijna 20% gedaald. Wij besparen nooit op de veiligheid en opties om schades te voorkomen, want het welzijn van onze medewerkers en de beschikbaarheid van het materieel zijn beide bedrijfskritisch. Veel van onze heftrucks zijn uitgerust met een beschermend hek om te voorkomen dat verpakkingen van een pallet de cabine inschuiven. Verder remmen ze automatisch af als een chauffeur te snel door een bocht wil rijden, waarschuwt de BlueSpot dat er een heftruck aankomt en voorkomt het ‘Dynamic Mast Control’-systeem van Linde slingerende bewegingen en andere risico’s bij hoge opslaglocaties.”

Parlevliet & Van der Plas: 20% daling ziekteverzuim
Parlevliet & Van der Plas: 20% daling ziekteverzuim
Tekst

Service en opleiding

Motrac heeft de afgelopen jaren al vele tientallen heftrucks geleverd aan bedrijven van de Parlevliet & Van der Plas Group, waaronder een twintigtal in IJmuiden. De meeste daarvan worden uit het oogpunt van duurzaamheid elektrisch aangedreven. “De benodigde eerstelijns service voor alle heftrucks, reachtrucks en stapelaars verzorgen wij hier zelf en voor andere onderhoudswerkzaamheden en reparaties komt er altijd een vaste servicemedewerker vanuit Motrac, zegt Zeijderveld. “Omdat wij goed uitgeruste eigen technische werkplaatsen hebben, is een deel daarvan in IJmuiden en in Zoutkamp ingericht als een lokaal servicepunt voor Motrac. Tenslotte ondersteunen ze ons ook nog met het opleiden van de heftruckchauffeurs. Een aantal van hen heeft namelijk in Almere de gecertificeerde opleiding gevolgd in het bedienen van een reachtruck. Met goed materieel en professioneel opgeleid personeel kunnen wij efficiënter werken en in piekperiodes een grotere hoeveelheid visproducten voor klanten verwerken.”

Video thumbnail
Parlevloet en van de plas logo
viskotter uitladen met heftruck
reachtruck in vrieshuis vis
Parlevliet en van der Plas Linde heftruck Motrac klantcase

Een heftruck waar de chauffeur tevreden mee is?

We adviseren u graag in het samenstellen van een heftruck dat past bij de wensen van uw chauffeurs. Vul het formulier in, en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.