FloraHolland is dé marktplaats van de Nederlandse sierteeltsector. De onderneming heeft in Nederland 5 vestigingen. Drie daarvan richten zich op de export; Naaldwijk, Aalsmeer en Rijnsburg. Twee vestigingen bedienen vooral de nationale markt; Eelde en Bleiswijk, waar FloraHolland ook België en Duitsland bij meetelt. De zesde locatie is veiling Rhein-Maas in Herongen (D), een samenwerkingsverband met Landgard.

FloraHolland is een coöperatieve organisatie van en voor telers van sierteeltproducten. De coöperatie telt ongeveer 5.000 leden, van wie 600 uit het buitenland. De sierteeltproducten worden geleverd aan circa 2.450 klanten. Jaarlijks worden er 12,5 miljard bloemen en planten verkocht.
Tekst

FloraHolland vernieuwt complete AGV-vloot

Na een diensttijd van niet minder dan dertig jaar waren de Automatisch Geleide Voertuigen (AGV’s) bij FloraHolland in Bleiswijk toe aan vervanging. De voertuigen waren té onderhoudsgevoelig en de beschikbaarheid van onderdelen was juist steeds minder. MotracLinde levert als logistiek hoofdaannemer de nieuwe AGV’s, die een optimale bedrijfszekerheid moeten waarborgen. Ononderbroken vervulden ze dertig jaar lang hun onmisbare taak in het gecompliceerde en tijdgevoelige veilingproces van FloraHolland in Bleiswijk. Maar vanaf eind 2011 was het tijd voor vervanging van de 24 AGV’s.

“De automatische voertuigen werden steeds onderhoudsgevoeliger, terwijl het juist steeds moeilijker werd om de juiste reserveonderdelen te krijgen”, legt Frank de Bie, servicemanager bij FloraHolland uit. FloraHolland zet de AGV’s in om bloemen en planten naar de afmijnzaal te transporteren. Daar worden de producten dagelijks vanaf zes uur ’s ochtends onder één van de drie veilingklokken geveild. “Het is het hart van onze onderneming”, weet De Bie. “In die aanvoer naar het moment van de daadwerkelijke veiling kunnen wij geen onverwachte stilstand gebruiken. Als er iets mis gaat in onze logistiek, kan dat de prijsvorming negatief beïnvloeden en dat kunnen wij ons niet permitteren. We hechten dan ook grote waarde aan ons robuuste logistieke proces en in het bijzonder aan de betrouwbaarheid van de aanvoer naar de veilingklok. Vandaar dat wij tot vervanging hebben besloten.”

FloraHolland Linde AGV's Motrac 1
Tekst

Optimale bedrijfszekerheid

Voor die vervanging klopte FloraHolland aan bij MotracLinde, dat als logistiek hoofdaannemer de complete vloot gefaseerd vervangt, tijdens een lopende operatie. Inmiddels zijn 15 nieuwe AGV’s, gebaseerd op de Linde P50C trekker, geleverd. Daarmee is de veiling verzekerd van een optimale bedrijfszekerheid; óók in de drukkere periodes, zoals de dagen voor Moederdag. En de gefaseerde vervanging biedt nog een belangrijk voordeel, weet De Bie: “Op deze manier kunnen we de totale investering van ongeveer een miljoen euro over een langere periode spreiden.” Een mogelijkheid die dankzij het contract met MotracLinde binnen handbereik is gekomen. Eind 2014 hoopt FloraHolland alle AGV’s te hebben vervangen.

Tekst

Zorgeloze inzet

De gefaseerde vervanging betekent dat oude en nieuwe machines nog een tijd naast en door elkaar moeten kunnen werken. En dat heeft uiteraard consequenties voor de inzet. De nieuwe software moet bijvoorbeeld met de oude besturingsystemen overweg kunnen. Ook daarvoor heeft MotracLinde, als hoofdaannemer – de software die de machines automatisch laat rijden is van E&K - de verantwoordelijkheid genomen. Deze horde is reeds succesvol genomen. Zowel de oude als de nieuwe AGV’s draaien al geruime tijd op nieuwe software. Hiermee is het mogelijk de instellingen van machines via internet aan te passen of de trucks van nieuwe software te voorzien. En MotracLinde zorgt op meerdere manieren voor een zorgeloze inzet. Aan de levering is bijvoorbeeld een uitgebreid aanvullend pakket gekoppeld, waarbij MotracLinde nieuwe machines met een reparatie- en onderhoudscontract levert én die dienst ook voor de bestaande AGV’s biedt. “Wij verwachten met dit contract dan ook de bedrijfszekerheid te verhogen en onze kosten te verlagen”, besluit De Bie.

FloraHolland Linde AGV's Motrac 2

Advies van een logistiek expert?

Vul het contactformulier in, en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.