Jabil Circuit uit Venray assembleert printers voor onder andere HP. Hiertoe beschikt het bedrijf over een productieruimte van 10.000 m2 en een warehouse van 40.000 m2. Het warehouse werd eind 2013 door de jury van de Prijs Veiligste Magazijn uitgeroepen tot het Veiligste Magazijn van Nederland.
Tekst

Het veiligste magazijn van Nederland

Een jaar lang mag Jabil uit Venray zich de trotse eigenaar noemen van het Veiligste Magazijn van Nederland. Hoewel de eretitel natuurlijk vooral op conto komt van het projectteam en de medewerkers van Jabil, dicht general manager Geert Valckx een niet onbelangrijke rol toe aan partner Motrac. “Managementstrategieën als Six Sigma, Kaizen en lean production staan bij ons centraal.

Vanaf het moment dat we hier in Venray zijn gestart met onze activiteiten, nu zo’n drie jaar geleden, is de focus gericht op het continu verbeteren van processen en waarde toevoegen voor onze klanten”, opent Valckx. De visie wierp al snel vruchten af, maar Jabil wilde meer. Het bedrijf besloot mee te doen aan de verkiezing van het Veiligste Magazijn van Nederland. “Maar niet voordat we ons huiswerk goed hadden gedaan”, vervolgt Valckx. Philips Lighting, winnaar van de prijs in 2012, werd uitgenodigd voor een ‘friendly audit’.

Ook hofleverancier Motrac, dat de trucks en stellingen voor het magazijn leverde, werd gevraagd om met een kritische blik naar de processen op de werkvloer te kijken. Valckx: “Zij zijn met verschillende mensen, uit diverse vakgebieden blind onze organisatie ingegaan en kwamen met de nodige verbeterpunten terug.”

Veiligheid bij Jabil 1
Veiligheid bij Jabil 2
Tekst

Visualisatie

“Het belangrijkste aandachtspunt was ‘visualisatie’”, vult logistiek manager Patrick Bens aan. “We zaten al op de goede weg, maar met bijvoorbeeld het zichtbaar scheiden van loop- en rijpaden, het plaatsen van verkeersborden, en een nog betere housekeeping – waarbij gereedschappen een vaste, in één oogopslag herkenbare plek krijgen – konden we nog extra winst boeken.” Dat geldt ook voor de werkplek van de vaste servicemonteur van Motrac. “Zo’n vaste monteur biedt meerdere voordelen”, legt Valckx uit. “Hij heeft kennis van de locatie en kent onze regels en procedures, is betrokken en werkt met ons samen aan verbeteringen.” De servicemonteur heeft voor zijn werkplek zelf de 5S-methode toegepast, zodat deze perfect aansluit bij de standaard van Jabil. Inrichting en gereedschappen zijn daarbij afgestemd op een optimale serviceverlening.

Veiligheid bij Jabil 3
Veiligheid bij Jabil 4
Tekst

Aanpassingen

Ook aan stellingen en trucks zijn verbeteringen doorgevoerd. Álle stellingstaanders, niet alleen die op de hoeken van de gangpaden, zijn voorzien van aanrijdbeveiliging.“In nauwe samenspraak met de servicemonteur hebben we tevens een optimale instelling van de rijsnelheden van de trucks bepaald. Die zijn nu begrensd op 8 km/h”, voegt Bens toe. De Linde Curve Assist past daarnaast automatisch de snelheid van de trucks in bochten aan. Verder zijn de trucks voorzien van verschillende veiligheidsfeatures, waarbij opnieuw het thema ‘visualisatie’ centraal staat. Alle trucks zijn uitgevoerd met spiegels, de reachtrucks zijn voorzien van een camera systeem, zodat ook op hoogte veilig kan worden gewerkt.

Opvallend zijn de rode veiligheidsgordels, waarbij direct zichtbaar is of de chauffeur ook echt gebruik maakt van de gordel. “De trucks waarbij veel wordt op- en afgestapt, zoals bij onze afvalscheiding, zijn overigens niet voorzien van een veiligheidsgordel, maar van een beschermhek”, vertelt Bens. Voor een optimale zichtbaarheid zijn de trucks tot slot allemaal voorzien van de Linde BlueSpot. De blauwe lamp werpt een heldere lichtbundel op de magazijnvloer, en waarschuwt zo dat er een truck aankomt. “Een praktische en efficiënte oplossing”, aldus Bens. “En, net als de andere verbeteringen, een oplossing die aantoont dat veiligheid geen hoge kosten met zich meebrengt, maar juist geld oplevert”, besluit Valckx.

Advies van een logistiek expert?

Vul het contactformulier in, en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Formulier
Achternaam
more items