Van Merksteijn International levert wereldwijd wapeningsproducten en hekwerkpanelen, waarbij kwaliteit en duurzaam produceren voorop staan. Als onderdeel van het verminderen van de milieueffecten van alle bedrijfsprocessen, investeert het bedrijf onder andere in het verduurzamen van de interne transportmiddelen. Hier vertellen Mario Maatman, maintenance coördinator en Rolf Freese, coördinator driving equipment, over de elektrificering van Van Merksteijn en waarom er voor de elektrische Linde trucks is gekozen.
Tekst

More Than Wire

Van Merksteijn International behoort tot de grootste producenten van stalen wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld. Door de focus op kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieueffecten te leggen, is dit familiebedrijf al decennialang succesvol gegroeid. Inmiddels werken er in Almelo zo’n 900 mensen en gaat het bedrijf 24/7 door. Een belangrijk aandachtspunt van de laatste jaren is het verminderen van transportemissies door het elektrificeren van alle heftrucks, hoogwerkers en ander materieel. “Behalve naar het verlagen van onze CO2-emissies kijken wij natuurlijk ook naar mogelijke kostenbesparingen tijdens de gehele levensduur van bedrijfsmiddelen”, vertellen Maatman en Freese. “Omdat goede kwaliteit elektrische trucks aanzienlijk minder onderhoud nodig hebben dan dieseltrucks, is dat ook een belangrijke drijfveer voor de elektrificering.”

Tekst

Comfort, ergonomie en veiligheid

Bij Van Merksteijn zijn de arbeidsomstandigheden en veiligheid tijdens het werken, minstens zo belangrijk als duurzaamheid. “Onze kwaliteit valt of staat met de inzet en verantwoordelijkheid van alle medewerkers, ” vervolgt Freese. “Daarom hebben wij hen nauw betrokken bij de keuze en configuratie van onze nieuwe heftrucks en zijn deze met alle leverbare opties uitgerust om het rij-/zitcomfort, de ergonomie en veiligheid te verbeteren. Zoals comfortabele luchtgeveerde stoelen met lendensteun, airco, camera’s die het laden en lossen ondersteunen, BlueSpot, valhek boven de cabine, radio, etc. Onze chauffeurs moeten er elke dag acht uur lang comfortabel mee kunnen werken. Verder zijn ook de bedrijfszekerheid en robuustheid belangrijke redenen geweest om voor Linde trucks te kiezen, omdat wij geen zwakke schakel in onze processen willen.”

Verlichting op Linde E80 Van Merksteijn
Ergonomische stoel van Linde E80
Tekst

CO2- en geluidsreductie en kostenbesparing

“Wij hebben twintig Linde E80/900 heftrucks ter vervanging van H80D/900 dieseltrucks en ter uitbreiding van ons intern transportmaterieel aangeschaft ”, vertelt Freese. “Daarmee verlagen wij de CO2-reductie per heftruck van 278 kg per dag naar 74 kg per dag, wat in zijn totaliteit een significante uitstootreductie is. Naast deze uitstootreductie is ook het geluidsniveau aanzienlijk gereduceerd. Zo produceert een elektrische truck 65 DB aan geluid, tegenover 77 DB van dieseltrucks. Deze geluidsvermindering werkt prettiger voor de chauffeurs. En ook voor de bewoners van de omliggende woonwijken, waaraan het industrieterrein grenst, scheelt het dat er ‘s avonds en ‘s nachts elektrische in plaats van dieseltrucks over ons terrein rijden. Een ander voordeel van elektrische trucks is de mogelijke besparing op onderhoudskosten. Linde’s Li-ION technologie presteert naar onze ervaring zo goed dat wij onze nieuwe heftrucks door het intensieve 24/7 gebruik in ongeveer drie jaar tijd terugverdienen.”

Video thumbnail
Tekst

Lange termijn relaties

“Als familiebedrijf hechten wij grote waarde aan lange termijn relaties met onze medewerkers, klanten en leveranciers”, vervolgt Maatman. “Door onze chauffeurs het beste materieel voor hun werk te geven en ze daar vervolgens medeverantwoordelijk voor te maken, gaan ze er automatisch zorgvuldiger mee om en dragen wij bij aan de medewerkerstevredenheid. Het eerstelijns materieelonderhoud verzorgen wij zelf, terwijl Motrac de tweedelijns service en het planmatig onderhoud voor de Linde heftrucks verzorgt. Zij zijn hier al jarenlang kind aan huis en ondersteunen ons met vaste monteurs, die zowel Van Merksteijn goed kennen als het belang dat wij hechten aan continuïteit. Tenslotte hebben wij ook geïnvesteerd in de Linde Connect software. Met als doelstelling beter inzicht te krijgen in het dagelijks gebruik van onze vloot en op basis daarvan zowel de beschikbaarheid van de trucks als de veiligheid op de werkvloer verder te kunnen verhogen.”

Van Merksteijn Linde E80 buiten gebruik
Van Merksteijn Linde E80 laadt vrachtwagen
Van Merksteijn Linde E80 met verlichting
Van Merksteijn Linde E80 binnen gebruik
Van Merksteijn Linde reachtruck