Tekst

Sinds 1 januari 2021 geldt er voor o.a. heftrucks en landbouwtrekkers die op de openbare weg rijden een registratie- en kentekenplicht.

Wanneer je kijkt naar een heftruck is het van belang of deze breder is dan 130 cm of dat deze gebruikt wordt om een aanhanger te trekken. Wanneer dat het geval is en de heftruck op de openbare weg gaat rijden, zal deze moeten worden geregistreerd bij het RDW en uiteindelijk worden voorzien van een kentekenplaat.

Tekst

Voor welke trucks geldt dit?

Om dat te verduidelijken hebben we een handige beslisboom opgesteld.

Beslisboom registratieplicht - Registratie- en kentekenplicht heftrucks en trekkers
Tekst

Nieuwe trucks

Wanneer een nieuwe truck geleverd wordt en gebruikt gaat worden op de openbare weg, geldt als wettelijke verplichting dat hiervoor een kenteken moet worden afgegeven. Koopt of leaset u een nieuwe heftruck bij Motrac, dan kunnen wij dit voor u regelen. Vraag uw sales adviseur voor een advies. Heeft u de heftruck al in uw bezit, dan kunt u een individuele keuring aanvragen bij een keuringsstation bij u in de buurt. In dit geval kunt u zich wenden tot de RDW.

Tekst

Hoe zit het met bestaande trucks?

Zoals u kunt aflezen in de beslisboom is de kentekenregistratie ook verplicht voor trucks die geleverd zijn vóór 1 januari 2021, breder zijn dan 130 cm en gebruik maken van de definitie openbare weg. Ook deze heftrucks moeten zijn voorzien van kenteken.

Tot 1 januari 2025 hoeven trucks die niet harder gaan dan 25 kilometer per uur niet te worden voorzien van een kentekenplaat. Na 2021 geregistreerde trucks moeten wel door de RDW gekeurd worden.

Tekst

Wat is de openbare weg?

Volgens de wet is een weg openbaar wanneer deze voor een ieder toegankelijk is. Hiertoe behoren ook fietspaden, voetgangersgebieden, rijwielpaden en parkeerplaatsen/-terreinen. En dus ook laad- en losterrein bij uw loods of pakhuis. Indien het terrein met toegangscontroles afgesloten is voor alle verkeer of een afsluitbare poort heeft, dan geldt dit niet.

Tekst

Wet "Regeling Voertuigen"

Los van of een heftruck aan de registratie- en kentekenplicht moet voldoen, moet elke heftruck die op de openbare weg komt voorzien zijn van de volgende opties:

  • Twee werkende lampen, zowel met dimlicht als stadslicht;
  • Twee achterlichten, twee remlichten en twee rode reflectoren;
  • Twee richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde
  • Alarmlichten (waarschuwingsknipperlichten);
  • Kentekenplaathouder met verlichting
  • Buitenspiegels; trottoirspiegel om de zijkant te zien
  • Uitstekende delen zoals de vorken moeten verwijderd of afgeschermd worden;
  • Een werkende claxon;
  • Zogenaamde BlueSpot moet bij gebruik op de openbare weg uitgeschakeld zijn;
  • Daarnaast moet er een WAM-verzekering afgesloten zijn en moet de chauffeur in het bezit zijn van een geldig T-rijbewijs (Vaak onderdeel van B-rijbewijs).
Tekst

Uitzonderingen

Een zwaailamp/flitslicht mag op de truck gemonteerd zitten, maar moet uitgeschakeld kunnen worden bij gebruik op de openbare weg, tenzij het voertuig en/of aanhanger breder is dan 260 cm, dan is het verplicht.

Tekst

Heeft u vragen over deze regeling?

Wij helpen u graag verder met een vrijblijvend advies. Klik hier en vul het contactformulier in met uw advies aanvraag.