Tekst

Vanaf 1 januari 2021 is een wijziging op de wegenverkeerswet van toepassing. Die wijziging houdt in dat er voor o.a. heftrucks en landbouwtrekkers die op de openbare weg rijden een registratie- en kentekenplicht gaat gelden.

Wanneer je kijkt naar een heftruck dan is het van belang of deze breder is dan 130cm of dat deze gebruikt wordt om een aanhanger te trekken. Wanneer dat het geval is en de heftruck op de openbare weg gaat rijden, zal deze moeten worden geregistreerd bij het RDW en uiteindelijk worden voorzien van een kentekenplaat.

Tekst

Voor welke trucks geldt dit?

Om dat te verduidelijken hebben we een handige beslisboom opgesteld.

Beslisboom registratieplicht - Registratie- en kentekenplicht heftrucks en trekkers
Tekst

Nieuwe trucks

Wanneer een nieuwe truck geleverd wordt (in 2021) moet deze truck worden geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat. Tot 31 juni geldt een zogenoemde “ingroeiperiode”. Tijdens deze periode is het nog niet verplicht om de heftruck ook te laten keuren door het RDW. Vanaf 1 juli is dit echter wel verplicht.

Tekst

Hoe zit het met bestaande trucks?

Zoals u kunt zien in de beslisboom is de kentekenregistratie ook verplicht voor trucks die geleverd zijn vóór 1 januari 2021. In het overgangsjaar 2021 hoeven reeds in uw bezit zijnde trucks niet gekeurd te worden door de RDW en is de kentekenregistratie en tenaamstelling voldoende. Deze administratieve handeling is eenvoudig te regelen via deze link.

Tot 1 januari 2025 hoeven de trucks ook niet te worden voorzien van een kentekenplaat (behalve trucks die harder dan 25 km/u gaan of waar een ontheffingsplicht voor geldt). Wordt een truck na 2021 geregistreerd, dan moet deze ook door de RDW gekeurd worden

Tekst

Wat is de openbare weg?

Volgens de wet is een weg openbaar wanneer deze voor een ieder toegankelijk is. Hiertoe behoren ook fietspaden, voetgangersgebieden, rijwielpaden en parkeerplaatsen/-terreinen.

Tekst

Wet "Regeling Voertuigen"

Los van of een heftruck aan de registratie- en kentekenplicht moet voldoen, moet elke heftruck die op de openbare weg komt voorzien zijn van de volgende opties:

  • Twee werkende lampen, zowel met dimlicht als stadslicht;
  • Twee achterlichten, twee remlichten en twee rode reflectoren;
  • Twee richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde Alarmlichten (waarschuwingsknipperlichten);
  • Rode reflectoren in de vorm van een afgeknotte driehoek aan de achterzijde, wanneer de truck is geleverd voor 1-1-2021;
  • Buitenspiegels;
  • Uitstekende delen zoals de vorken moeten verwijderd of afgeschermd worden;
  • Een werkende claxon;
  • Daarnaast moet er een WAM-verzekering afgesloten zijn en moet de chauffeur in het bezit zijn van een geldig T-rijbewijs (Vaak onderdeel van B-rijbewijs).
Tekst

Uitzonderingen

Een zwaailamp/flitslicht mag op de truck gemonteerd zitten, maar moet uitgeschakeld kunnen worden bij gebruik op de openbare weg, tenzij het voertuig en/of aanhanger breder is dan 260 cm, dan is het verplicht.

Tekst

Heeft u vragen over deze regeling?

Wij helpen u graag verder met een vrijblijvend advies. Klik hier en vul het contactformulier in met uw advies aanvraag.