Tekst

Dit artikel verscheen eerder op AGF.nl

Tholen – De pompoenoogst in Nederland is weer volop bezig. “We oogsten dit seizoen 165 hectare biologische pompoenen van onze eigen velden,” vertelt Jeroen Robbers van De Terp Squashpackers. “Samen met de aangesloten telers is dat 220 hectare. De kwaliteit van de pompoenen is goed, we waren even bang dat ze te hard zouden afrijpen door de hittegolf maar dat is meegevallen.”

Voorlopig gaan de pompoenen de bewaarschuur in. “De verkoop is nog erg rustig in de zomermaanden. Pas in september gaan we los, dan komt het product ook weer meer onder de aandacht bij de consumenten. De verkoop van de Nederlandse biologische pompoenen loopt tot aan februari. We leveren het product voornamelijk aan de grote retailers.”

Bewaarschuur met pompoenen en Jeroen Robbers van De Terp Squashpackers
Tekst

Heftrucks

Voor het laden, lossen en verwerken van de pompoenen is wel zwaar materiaal nodig. Daarom maakt Jeroen gebruik van de heftrucks van Motrac. “We hebben 4 elektrische heftrucks en 2 elektrische pompwagens (T20AP) van Motrac in het bedrijf. De lichte wagens gebruiken we op de vloer in de productiehal en de heftrucks zelf voornamelijk voor het laden en lossen van de vrachtwagens en het wegzetten van de pompoenen in de bewaring.” De heftrucks bij De Terp bestaan uit twee E20L, een E20PH met WIFO voorzetapparatuur en een E35HL met WIFO kistenkantelaar.

In 2016 besloot Jeroen de oude heftrucks van Toyota in te ruilen voor die van Motrac. “Hoe we daar precies terecht zijn gekomen, weet ik niet meer precies. We hebben niet bepaald heimwee naar de voorgangers van Motrac. We hebben met de heftrucks proef mogen draaien bij ons in het bedrijf. Vooral de souplesse in het rijden en tillen en de flexibiliteit van de heftrucks waren mij goed bevallen.”

Medewerker rijdt in heftruck met pompoenoogst - klant aan het woord
Medewerker rijdt in heftruck met pompoenoogst en laadt vracht uit- klant aan het woord
Tekst

Nauwelijks onderhoud nodig

“Voor de batterijen komen de mensen van Hoppecke batterijservice nog wel eens over de vloer maar qua onderhoud heb je bijna geen omkijken naar de heftrucks van Motrac. De batterijen laden we overigens zelf weer op met behulp van de zonnepanelen op het dak van onze loods. Samen met de betrouwbaarheid van de heftrucks kunnen we stellen dat we eigenlijk kosteloos met deze wagens kunnen werken bij ons in de productie.”

Medewerker oogst pompoenen op land - klant aan het woord
Pompoenoogst in kisten - klant aan het woord