Kleine magazijnen en grote warehouses hebben in ieder geval twee dingen gemeen. Allereerst is het van belang dat de producten met de grootste zorgvuldigheid het pand binnenkomen, en ook weer intact het pand verlaten. Daar komen de aspecten veilig en precies werken aan te pas. Ten tweede is het zaak dat de werknemers aan het eind van de dag fit naar huis gaan. Een grote rol daarbij spelen het comfort en de betrouwbaarheid van een truck. Dit zijn dan ook meteen dé vier aspecten, waar bij Linde trucks veel aandacht aan is besteed. Wij spraken hierover met Martijn Piepenbrock, key accountmanager bij Motrac (exclusief distributeur van Linde hef- en magazijntrucks en totaalaanbieder van intern transportoplossingen.
Tekst

Bij een laad- en losproces moeten trucks veel moeilijke situaties over korte afstanden de baas zijn. Laadperrons voor vrachtwagens zijn vaak krap, hellingen zijn steil en hebben een oneffen overgang van laaddock naar de vrachtwagen. Dit bemoeilijkt de goederenontvangst en het -transport. Pallettrucks moeten wendbaar zijn om de verwerkingscapaciteit onder alle omstandigheden hoog te houden. Daarnaast is een compact en precies stuursysteem en een korte draaicirkel van groot belang om te manoeuvreren in krappe omgevingen, zoals in vrachtwagens.

Bij een meelooptruck, modellen met een dissel wordt de bestuurder niet beschermd door het chassis. De lange, laag gemonteerde dissel bij Linde meelooptrucks zorgt ervoor dat de gebruiker op een veilige afstand van het chassis blijft en toch soepel kan manoeuvreren. Bij een Linde meerijdtruck wordt de bestuurder beschermt door het robuuste chassis.

Martijn geeft aan dat Motrac een ruime keuze aan bijzonder wendbare Linde elektrische pallettrucks (EPT’s) in haar portfolio heeft. Trucks die vanwege hun krachtige motoren, een snel reagerend remsysteem en een robuust chassis, niet alleen zeer degelijk en precies zijn, maar ook garant staan voor veilig en comfortabel werken.

Ontspannen werknemers

Een vrachtwagen die aan een dock staat gekoppeld staat niet altijd geheel sluitend met de dock leveler, wat resulteert in een minder soepele overgang. Gebruikers van EPT’s bij laaddocks krijgen daardoor tijdens hun dagelijkse werkzaamheden te maken met trillingen en schokken. Een goede vering in de truck en een stevig chassis bieden daarbij uitkomst. Zo bevestigt ook Martijn: “Linde pallettrucks hebben een goede vering. De meeste trillingen worden daardoor geabsorbeerd. Dit ontlast de bestuurder, vangt schokken op en helpt hem zich langer te concentreren. Linde is overigens uniek in de markt met trucks met een volledig geveerde werkplek.

Ook kenmerken de Linde trucks zich vanwege hun grote mate van comfort. Zo zie ik tegenwoordig de verschuiving van trucks met een opklapbaar platform naar trucks met een vast platform, waarbij de bestuurder in een zogenoemde ‘kom’ staat, een ronding waartegen de bestuurder ‘hangt’. Hij staat zo veel meer ontspannen in de truck. Dit vergroot het werkcomfort en de veiligheid en vermindert klachten als rug- en nekpijn.”

Voorkom stilstand door schade

De schokken die ontstaan bij het in- en uitrijden van vrachtwagens zijn niet alleen belastend voor het menselijk lichaam. Ook een truck moet hier tegen bestand zijn. Je wil immers de levensduur van een truck optimaliseren. Martijn: “Linde trucks met hun zeer sterke chassis, stevige wielophanging en geveerde platform, vallen minder snel stil, waardoor processen blijven continueren. Elke minuut dat een truck stilstaat, elke meter die niet afgelegd kan worden, kost zowel het bedrijf als de transporteur geld. Zoveel mogelijk uptime van de truck is van grote waarde en dan zijn Linde trucks een zeer betrouwbaar intern transportmiddel.”.

Tekst

Lancering nieuwe serie pallettrucks

Tijdens Logistica Next, 8-10 november in de Jaarbeurs in Utrecht, introduceert Motrac een nieuwe serie pallettrucks voor het laden en lossen van vrachtwagens. De meelooppallettrucks uit de T16-T20 serie zijn volledig vernieuwd en aan deze serie is de T14 toegevoegd. De meest in het oog springende verandering in het ontwerp is het aanzienlijk kortere chassis van de Linde T14 en T16 modellen, dat ze te danken hebben aan het gebruik van een nieuwe, compacte Lithium-ion batterij. De geringere lengte (L2 = 429 mm) maakt de truck wendbaarder en tegelijk lichter, waardoor hij nog beter geschikt is voor het werken in krappe ruimtes zoals trailers en laadplatforms.

Creëer bewustwording

Voor eenieder die graag grip heeft op de situatie, ook achteraf, en om meer veiligheid te creëren biedt Motrac Linde connect: fleetmanagement. Een digitaal vlootbeheer dat onder andere uw trucks met elkaar verbindt, uw vlootbeheer optimaliseert, de inzetbaarheid van trucks toont en toegangscontrole regelt. Zo heeft u ook na een drukke dag nog zicht op alle processen.

Artikel gepubliceerd in Warehouse Totaal, 25 september 2022 (https://www.warehousetotaal.nl/).