Tekst

Geen kans voor heftruckdieven

Moderne heftrucks zijn onderling verbonden en hebben een digitaal rittenlogboek. Dit gaf dieven die een heftruck wilden stelen in Berlijn-Friedrichshain de nekslag: de locatie van de ontbrekende heftruck kon worden vastgesteld in het hoofdkantoor van de fabrikant Linde Material Handling in Aschaffenburg.

Gelegenheid maakt de dief - maar in dit geval was de software sneller! Voor een sportevenement in de hoofdstad huurde een in Berlijn gevestigd bedrijf 3 heftrucks bij Linde-netwerkpartner Trafö GmbH in Wustermark (Brandenburg). Na het einde van het evenement werden de heftrucks geparkeerd in de Karl-Marx-Allee in Berlijn-Friedrichshain. Maar toen een vrachtwagenchauffeur de voertuigen weer wilde ophalen, ontbrak er één. Het werd al snel duidelijk: één heftruck was gestolen.

Heftruck binnen 2 uur teruggevonden

"We hebben onmiddellijk aangifte gedaan", zegt Ulfke Heinemann, CEO van Trafö. Ze vestigde ook meteen de aandacht van de politie op het feit dat de gestolen heftruck uitgerust was met het "connect"-systeem van Linde. De recherche nam vervolgens contact op met de hoofdvestiging van Linde in Aschaffenburg, waar de locatie-informatie van de ontbrekende heftruck via de computer kon worden uitgelezen.

Slechts 2 uur later kon de Berlijnse politie de heftruck in zekerheid brengen: deze bevond zich slechts een paar honderd meter verderop in de struiken, geparkeerd aan de rand van een zijstraat, verborgen onder een schuin dak. "We vermoeden dat de dieven de heftruck hier hebben neergezet om hem later in alle rust te kunnen weghalen", zegt Heinemann, CEO van Trafö. Dit kon er nu niet meer van komen - dankzij het digitale netwerk van de heftruck.

Ook de Berlijnse politie was onder de indruk van de technologie. "Vooral de ingebouwde locatietechnologie was ervoor verantwoordelijk dat het voertuig zo snel na het doen van de aangifte kon worden gevonden", zegt hoofdinspecteur recherche Sören Tandel. Weliswaar had ook een voorbijganger de ongewoon geparkeerde heftruck kunnen vinden en de politie erop opmerkzaam kunnen maken. Maar dat zou waarschijnlijk pas na een paar dagen zijn gebeurd.

Erg blij met de Linde software

Volgens hoofdinspecteur Tandel van de recherche is de inbouw en activering van opsporingsvoorzieningen voor de rechtshandhavingsinstanties ondertussen vaak nog de enige manier om schade te voorkomen. "We zijn erg blij dat onze connect-software diefstal heeft helpen voorkomen", zegt Manuel Möller van de afdeling Business Solution bij Linde Material Handling. De samenwerking met de politie was uitstekend: "We hebben veel respect voor de snelle wijze waarop de Berlijnse politie de heftruck op locatie heeft weten zeker te stellen", aldus Möller.

Het eigenlijke doel van het contact-systeem van Linde is echter niet de opsporing van gestolen heftrucks. "Met de software bieden we onze klanten een volledig transparant overzicht over hun voertuigenpark", zegt Manuel Möller van Linde. De applicatie registreert onder meer bedrijfstijden, regelt de toegang tot het voertuig, registreert botsingen en uitvaltijden of informeert over aanstaand onderhoud. Desalniettemin: de dieven zullen nu wel hebben begrepen dat ze in de toekomst hun handen van de rode Linde-heftrucks af moeten houden. Ze zijn nog niet gepakt: de recherche is ermee bezig.