Tekst

Veiligheid is de echte winnaar

Linde Material Handling heeft de Excellence Award van inter airport Europe 2019 gewonnen in de categorie "interRAMP" voor zijn innovatieve hulpsysteem "Linde Safety Guard" dat zowel voetgangers als vorkheftruckchauffeurs beschermt. De award werd op 8 oktober uitgereikt tijdens de openingsceremonie in het Munich Trade Fair Center.

Het hulpsysteem Linde Safety Guard werkt op basis van de ultrabreedband-technologie (UWB). De mobiele apparaatjes die op de vorkheftrucks worden gemonteerd, versturen radiosignalen met een nauwkeurigheid tot op de centimeter, zelfs door muren en deuren. Ze waarschuwen bestuurders en voetgangers voor mogelijke botsingen via akoestische, visuele en voelbare signalen. Op die manier voorkomen ze ongevallen en verhogen ze de veiligheid tijdens het werken. Dit concept wist de experts uit de luchthavenbranche te overtuigen, die via een online-peiling konden stemmen op 55 inzendingen voor nieuwe apparatuur, producten en diensten.

"We zijn heel blij met het winnen van deze award en zijn ervan overtuigd dat het systeem de werkomgeving van logistieke medewerkers zal verbeteren, waardoor ze veilig en gezond blijven, terwijl ook de productiviteit in de grondafhandeling toeneemt," aldus productmanager Fabian Zimmermann, die de award namens Linde Material Handling in ontvangst nam.

Net als in de afgelopen jaren kondigden de organisatoren van de vakbeurs de Excellence Awards aan als erkenning voor productinnovaties in de vier beurscategorieën interTERMINAL, interRAMP, interDATA en interDESIGN. Linde Material Handling kreeg het hoogste aantal stemmen in de categorie "interRAMP" en kwam daarmee als winnaar uit de bus. De categorie interRAMP omvat de hoofdsegmenten van grondafhandeling, grondafhandelingsapparatuur en vliegveldbouw en -installaties.

Safety as a standard

Met name de afgelopen twee jaar heeft MotracLinde, specialist op het gebied van intralogistiek, zijn programma in veiligheidsoplossingen aanzienlijk uitgebreid, bijvoorbeeld met de verlichtingsconcepten "LED Stripes" en "VertiLight". Beide zijn gebaseerd op LED-technologie, maar volgen verschillende benaderingen om het werkgebied van een vorkheftruck gericht, helder en verblindingsvrij te verlichten. Optische waarschuwingssystemen zoals de Linde BlueSpot en de verbeterde versie, de Linde TruckSpot, hebben zich al talloze malen bewezen. De laatste projecteert een rode waarschuwingsdriehoek op de vloer in plaats van een blauwe vlek, waardoor de aandacht van voetgangers of andere vorkheftruckchauffeurs nog sterker op elkaar wordt gevestigd. De Linde Roadster kent een heel bijzondere constructie. Deze elektrische vorkheftruck is ontworpen zonder een A-stijl en biedt de bestuurder een panoramisch zicht op de omgeving en de last. Een betere zichtbaarheid vertaalt zich hier in meer veiligheid.

Nieuwe functies die dienen om mensen, machines, goederen en infrastructuur te beschermen zijn ook beschikbaar voor het fleet-managementsysteem "Linde Connect": met de Pre-Op-app wordt de verplichte voertuigcontrole een onvermijdelijke voorwaarde na elke bestuurderswissel en hij zorgt ervoor dat alleen technisch onberispelijke voertuigen worden gebruikt. De nieuwe "Zone Intelligence"-module stelt fleet managers in staat om specifieke magazijn- en productiegebieden te definiëren waarbinnen de snelheid van de voertuigen automatisch wordt verlaagd. Gevaarlijke kruisingen of gedeelten met veel heftruck- en personenverkeer kunnen op deze manier effectief veiliger worden gemaakt. De lay-outs van hallen of fabrieken worden als basis gebruikt voor het indelen van de verschillende zones.

Maar producten en oplossingen zijn slechts één kant van de medaille. Anderzijds zijn er organisatorische verbeteringen in de bedrijfsvoering. Hiervoor biedt MotracLinde de Linde Safety Scan aan: deze gestructureerde adviesoplossing houdt in dat veiligheidsexperts alle logistieke processen op de locatie van de klant analyseren en mogelijke gevaren op een kaart visualiseren. De volgende stap is het voorstellen van maatregelen om de kritieke gebieden veiliger te maken, waarna deze maatregelen samen met de klant worden uitgevoerd.

"Het is voor onze klanten de moeite waard om zoveel mogelijk aandacht te besteden aan het thema veiligheid. Elke investering is goed besteed en zorgt uiteindelijk voor soepele processen. Wij helpen onze klanten om dit doel te bereiken door het grootste portfolio aan producten, oplossingen en adviesdiensten in de branche aan te bieden", zegt veiligheidsexpert Benjamin Reis van Linde Material Handling.