Tholen – Van den Brink begon ooit als fruitteeltbedrijf in peren (en een beetje in appels). Later kwam daar ook een sorteerstation bij voor zowel de eigen teelt als die van collega’s en dat werd uitgebreid met de mogelijkheid voor koelopslag en lange bewaring. Zo groeide het bedrijf uit tot een specialist in de bewaring van peren. “Omdat wij zelf ook fruittelers zijn, kennen wij de wensen van de klant en dat geeft ons een voordeel als opslagbedrijf voor fruit,” vertelt eigenaar Ton van den Brink.

Dit artikel verscheen eerder op AGF.nl (augustus 2020)

Bij een dergelijke dienstverlening in de AGF-sector kunnen heftrucks niet ontbreken en daarom staan er ook bij Ton een achttal heftrucks van MotracLinde op de werkvloer.

“In het verleden hadden we heftrucks van een andere fabrikant, maar die halen bij lange na niet het niveau van de Linde heftrucks. Deze heftrucks steken er met kop en schouder bovenuit qua rijcomfort en techniek ten opzichte van de concurrentie. En belangrijker nog, ze vertonen nauwelijks storingen.”

Tekst

Korte draaicirkel

Dat beaamt ook Paul de Kadt, verkoper bij MotracLinde. “De voornaamste verschillen tussen de heftrucks van Linde en die van de concurrentie zijn de betrouwbaarheid en de kwaliteit. Maar we mogen daarbij niet de precisie van de heftruck vergeten, die daarnaast ook een korte draaicirkel heeft ten opzichte van de concurrentie en dus ideaal is voor het stapelen en tillen van fruitkisten in krappere ruimtes. Het heffen en dalen gaat op de millimeter nauwkeurig, wat zorgt voor die precisie bij het verplaatsen en stapelen van kisten; opnieuw een pluspunt voor kwetsbare producten als appels en peren.”

Linde levert de heftrucks in verschillende gewichtsklassen en uitvoeringen. “We zien dat veel fruittelers vooral kiezen voor trucks tot de 2-tons variant. De zwaardere heftrucks tot 5 ton worden vaak ingezet door aardappel- en uiensorteerders.”

Tekst

Innovatieve technieken

Ton koos voor de nieuwe heftrucks van Linde omdat de oudere machines aan vervanging toe waren. “We hadden toen ook oog voor Linde, dat een bedrijfszeker concern is met technisch zeer degelijke machines. We hebben de keuze voor de heftruck tevens bij onze medewerkers neergelegd, omdat zij er uiteindelijk mee moeten rijden. Zij waren enthousiast over deze heftrucks en dus was het besluit snel genomen. Ze zijn wel iets duurder in de prijsklasse, maar dan heb je ook wat.”

Paul lacht als het over de prijs gaat. “Dat horen we weleens vaker. De heftrucks staan bij de meeste klanten bekend als de Mercedes onder de heftrucks. Toch zijn de heftrucks prijstechnisch de laatste jaren erg interessant geworden. Daarnaast hebben we ook nog de SummerDeals actie lopen waarmee de klant nog voordeliger uit is.”

Tekst

De Duitse betrouwbaarheid komt ook naar voren in een aantal innovatieve technieken die Linde heeft toegepast op de machines, zoals de hydrostatische aandrijving op de verbrandingstrucks of de bovenliggende neigcilinder op alle typen heftrucks. “Dit laatstgenoemde onderdeel zit normaal gesproken onderaan de hefmast, maar niet bij de heftrucks van Linde. De innovatieve keuze om dit onderdeel bovenaan de mast te plaatsen zorgt voor meer stabiliteit met minder schokbewegingen en is dus effectiever en veiliger.”

Tekst

Nieuwbouw

Ton is in ieder geval tevreden over de kwaliteit van de heftrucks. Van Den Brink breidt binnenkort haar koelcellen uit met 3500 vierkante meter extra. Dat betekent meer ruimte voor het sorteren van appelen en peren en een eigen accommodatie voor seizoenarbeiders. Daarvoor heeft het bedrijf zaterdag 15 augustus ook een inloopmiddag voor klanten om de nieuwbouwfase 2 te bewonderen. “Met de extra ruimte hebben we ook extra heftrucks bij Linde besteld,” vertelt Ton. “Binnenkort wordt de nieuwste geleverd.” De nieuwbouw is op tijd klaar voor het nieuwe Nederlandse plukseizoen. Dat is altijd een wat drukkere maand waarbij we niet alleen extra arbeidskrachten nodig hebben, maar ook extra heftrucks, die we dan huren. Wel altijd onder één voorwaarde: Het moet een Linde zijn.”

Nieuwbouw Van Den Brink opslag - Moet een Linde zijn