Veiligheid in uw magazijn verhogen: hoe pakt u dat aan?


Download de gratis Safety checklist 
Achtergrond intro;

Meer medewerkers in het magazijn, meer trucks en voetgangers op de werkvloer; door de fors toegenomen drukte in de logistieke sector neemt het belang van veiligheid sterk toe. Door de werkdruk is er vaak minder aandacht voor een veilige werkomgeving. De impact van een ongeval binnen een organisatie, voor de bestuurder en het slachtoffer zijn groot. Bij een schade komt het voor dat goederen onherstelbaar beschadigd zijn of dat een productielijn stil valt. Zorg ervoor dat u deze situaties voorkomt.

“Het gewicht van een 2,5 tons heftruck is gelijk aan die van 4,5 kleine personenauto’s. De impact van een aanrijding is enorm.”

Ongevallen en schades in intern transport: beperk de risico's

Als we het hebben over het verhogen van veilig werken staan er 3 thema’s centraal; mens, machine en de omgeving. Deze thema’s zijn met elkaar verbonden en een integrale benadering is daarom cruciaal.

Mens

LMH_Icons_users_red De cijfers van de afgelopen jaren liegen er niet om. We zien jaarlijks 150 ongevallen met letsel, die in veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Bij 40% van de ongevallen is een voetganger betrokken. Menselijk handelen is vaak een oorzaak van deze ongelukken. Werken aan bewustwording, het betrekken van medewerkers en daarmee het creëren van draagvlak zijn belangrijke onderdelen binnen de veiligheidsstrategie.
Vest

Machine

LMH_Icons_forklift_red  Innovatieve assistentiesystemen dragen bij aan veiliger werken. Denk aan waarschuwingssystemen die signaleren als trucks en voetgangers elkaar (te dicht) naderen, verlichtingsopties en camera’s aan de mast en de vork. Ongeautoriseerd gebruik kan voorkomen worden door de implementatie van een fleet-managementsysteem.
landingspage image infra

Omgeving

LMH_Icons_home_red Werken in een magazijn is als deelnemen aan het verkeer. In de ideale situatie zijn gevaarlijke kruispunten veilig ingericht, rijsnelheden van trucks zijn beperkt in risicovolle zones, op de juiste plaatsen is verlichting geplaatst, looproutes zijn van rij-routes gescheiden en zebrapaden zorgen ervoor de voetgangers veilig kunnen oversteken. Een verkeersplan en een overzichtelijk verlichting- en stellingenplan helpt magazijnmedewerkers om veiliger te werken.
aanrijroute truck met bluespot v2

Gratis Safety checklist voor intern transport

30 adviezen: voorkomen ongelukken en schades

Nog steeds vinden er dagelijks ongevallen plaats in magazijnen. Denk aan ongevallen tussen voetgangers en trucks, en tussen rijdende trucks. Ook schades aan infrastructuur zijn de orde van de dag. De meest voorkomende oorzaak daarbij is menselijk handelen; er is geen draagvlak voor de veiligheidsregels. Ongelukken en schades kunnen vaak voorkomen worden. 

Inventariseer hoe het gesteld is met de veiligheid in uw magazijn. Wij helpen u op weg met een Safety checklist inclusief tips en adviezen zodat u aan de slag kunt met veiliger werken.