Duurzaam ondernemen staat bij Foreco uit Dalfsen hoog in het vaandel. Mede daarom stapte de houtverwerker bij de recente vervanging van een deel van haar intern transportvloot over naar elektrisch aangedreven vorkheftrucks. De voordelen die de Linde E50’s bieden zijn dagelijks merkbaar. Zowel tijdens de intensieve inzet, als in de portemonnee.
Tekst

People, planet, profit

Voor Foreco is het geen loze kreet. Het bedrijf heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, hoog in het vaandel staan. Met innovatieve productietechnieken, het gebruik van hout uit goed beheerde bossen en ambitieuze plannen als het gaat om energiebesparing en groene energieproductie wordt hard gewerkt aan de ‘Dutch Dream’. “Een duurzame toekomst”, licht hoofd bedrijfsbeheer Jørgen van Bosse toe. In dit kader besloot Foreco bij de vervanging van een deel van de intern transportvloot, in totaal acht stuks groot, twee dieseltrucks in te ruilen voor twee elektrisch aangedreven Linde vorkheftrucks, type E50.

Foreco: IJzersterk in houtverwerking Motrac klantcase
Foreco veiligheidslamp Motrac klantcase
Tekst

Uitvoerig demotraject

Het bedrijf vroeg meerdere leveranciers een demotruck te leveren die aan de wensen en eisen van de specifieke inzet voldoet. “Onze trucks rijden zowel binnen als buiten. Ze moeten een groot bereik hebben en universeel inzetbaar zijn. Stilstand is uit den boze”, legt Van Bosse uit. De chauffeurs beoordeelden de trucks op onder andere zicht, bedieningsgemak, veiligheid en ergonomie. “De ruimte – zowel tijdens het werken met de truck, als bij het in- en uitstappen – is voor hen bijvoorbeeld heel belangrijk”, weet Van Bosse. “De Linde trucks scoorden daar uitzonderlijk hoog.” Wat betreft veiligheid gooien de zware E-trucks eveneens hoge ogen. De trucks van Foreco zijn de eerste elektrisch aangedreven trucks die door Linde af fabriek zijn voorzien van een verbrede vooras. Deze garandeert een veilige inzet en een maximale stabiliteit. De uitzonderlijke smalle mast en de zeer compacte, geïntegreerde sideshift maken verder een optimaal zicht op last en werkomgeving mogelijk.

Tekst

Kostenvoordelen

Het management legde de kostenplaatjes van de verschillende demotrucks onder de loep. “We hebben gekeken naar de trucks, maar ook naar de voorzetapparatuur en de batterij. Die combinatie moet goed zijn”, aldus Van Bosse. Die combinatie bleek uiteindelijk ook doorslaggevend bij de keuze voor Linde, dat ook hier als beste uit de bus kwam. Van Bosse voorspelt dat de inzet van de elektrische krachtpatsers merkbaar goedkoper zal zijn. “Zeker met de huidige dieselprijzen. We schatten dat de exploitatiekosten tot 15 procent lager uitvallen.” Bij de kostenberekeningen heeft Foreco op alle slakken zout gelegd. “Er is bijvoorbeeld ook rekening gehouden met bandenslijtage”, vertelt Van Bosse. Doordat de Linde trucks zijn voorzien van twee aandrijfmotoren, scoren ze volgens hem ook op dit punt hoog.

Foreco: IJzersterk in houtverwerking Motrac klantcase
Foreco banden Motrac klantcase
Tekst

Voldoende energie

Of de berekende kostenvoordelen daadwerkelijk worden gerealiseerd, heeft Foreco voor een groot deel zelf in de hand, weet Van Bosse: “Bijvoorbeeld als het gaat om de levensduur van de batterij. Onze technische dienst houdt dan ook zeker een oogje in het zeil met betrekking tot de laadprocedures. We willen niet dat de batterijen te snel aan de lader worden gezet en daardoor een kortere levensduur krijgen.” Wisselbatterijen heeft Foreco vooralsnog niet nodig. Ondanks de intensieve inzet van 8 tot 10 uur per dag levert de Hoppecke batterij, met een capaciteit van 960 Ah, voldoende energie om een betrouwbare inzet te garanderen. Ook de (hoge) investering in een aparte laadruimte bleek niet nodig. De huidige laadplekken voldoen aan alle wettelijke voorschriften.

Advies van een logistiek expert?

Vul het contactformulier in, en wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Formulier
Waarmee kunnen we u helpen? *
Aanhef *
Ik kan deze toestemming te allen tijde intrekken, daarna ontvang ik geen nieuwsbrieven meer. Uw informatie wordt nooit met derden gedeeld. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw gegevens vindt u in ons Privacybeleid.